x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washingtonul dezminte că Hezbollahul a utilizat blindate destinate armatei libaneze

Washingtonul dezminte că Hezbollahul a utilizat blindate destinate armatei libaneze

22 Dec 2016   •   21:50
Washingtonul dezminte că Hezbollahul a utilizat blindate destinate armatei libaneze

Washingtonul a negat miercuri că vehicule blindate manevrate de Hezbollah în cursul unei defilări militare în Siria provin din livrările de echipament american destinate armatei libaneze, aşa cum a afirmat o sursă militară israeliană, scrie AFP. 

Imagini difuzate în noiembrie arătau luptători ai mişcării şiite, înscrisă de Washington pe lista organizaţiilor "teroriste", echipaţi cu transportoare blindate americane M113 în cursul unei importante defilări militare la Qousseir, un oraş sirian de lângă frontiera cu Libanul. 

Miercuri, o sursă militară israeliană a afirmat, sub acoperirea anonimatului, că statul evreu a "recunoscut aceste vehicule APC (Armoured personnel carrier) ca fiind cele oferite Libanului de Statele Unite". 

Ele au fost predate Hezbollahului de către armata libaneză probabil în cadrul unui "acord", potrivit sursei militare israeliene. 

O informaţie dezminţită cu fermitate de Washington prin purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby. 

"După afirmaţiile din noiembrie, Departamentul Apărării a efectuat o analiză structurală a vehiculelor blindate în chestiune şi a ajuns la concluzia că aceste transportoare nu provin de la armata libaneză. Evaluarea noastră rămâne aceeaşi", a declarat purtătorul de cuvânt. 

"După cum am subliniat când a fost adusă în discuţie prima dată, armata libaneză a declarat public că vehiculele arătate pe reţelele sociale nu au fost niciodată în inventarul lor de echipament", a adăugat John Kirby. 

Statele Unite furnizează arme Libanului cu condiţia ca acestea să fie utilizate numai în cadrul armatei. Washingtonul ar fi obligat să îşi revadă acordul dacă se dovedeşte că echipament militar a ajuns în mâinile Hezbollahului. 

În 2014, Libanul s-a situat pe locul al cincilea în clasamentul beneficiarilor de ajutor militar american, potrivit Ambasadei SUA la Beirut. 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Gordon Trowbridge, a explicat la rândul său că Hezbollahul dispune de "un mic număr" de vehicule blindate americane M113. 

"Le au de mai mulţi ani", a declarat el. "Acestea pot proveni din mai multe surse, pentru că este vorba despre un vehicul destul de întâlnit în regiune", a adăugat Gordon Trowbridge.AGERPRES

×