x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Arhiva SIPA și portavocea Danileț

Arhiva SIPA și portavocea Danileț

de Dan Constantin    |    08 Iun 2017   •   10:34
Arhiva SIPA și portavocea Danileț
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Cristi Vasilică Danileț a devenit un activ purtător de cuvânt al fostei echipe strânse de Macovei Monica la Ministerul Justiției. Scandalul SIPA, ce redeschide o problemă care macină încrederea în justiție de peste zece ani și creează tensiuni în breasla magistraților, pune trupa Macovei într-o situația defensivă. Nu sunt obișnuiți, cum nici dulăii care au mușcat oamenii nu se retrag în coteț doar să mârâie.

Ca atare, trupa privește atent la derularea faptelor, analizează informațiile din spațiul public și dă prin portavocea Vasilică replici la cutremurul care amenință să dărâme șandramaua de onorabilitate pe care cred că au construit-o sub conducerea tandemului Macovei-Băsescu, mimând statul de drept.

Danileț respinge cu înverșunare supoziția că din arhivă s-au copiat documente, că au plecat dosare și informații în afară. Faptele ar fi de natură penală dacă se pot dovedi. Tabăra care acuză sustragerea și manipularea informațiilor din dosare se întărește cu noi aderenți care fac dezvăluiri. Odată cu începerea desecretizării rapoartelor, curg întrebări tot mai grele spre cei care au avut acces la arhivă și i-au ,,asigurat” securitatea. Desigur, miniștrii de după anul 2000 au, fiecare, răspunderi în problema spinoasă. Fostul ministru al Justiției  Rodica Stănoiu plasează problema scormonirii arhivei în mandatul Macovei. Chiuariu și Predoiu au încercat să legalizeze înghețarea mizeriei lăsate de Macovei, Cazanciuc a schimbat un bec. Prună a dorit să scape de cocoașa SIPA sub tutela „profesoarei” care dirija de la Bruxelles, dar nu a avut timp să dea acțiunii forma legală. A lăsat un proiect de HG pe care a construit Tudorel Toader mecanismul lent al rezolvării arhivei, într-o manieră care este acoperită de lege, dar îi aduce critici din mai toate părțile.

Pe acest fond de turbulențe, Danileț spune puținilor care se mai uită în gura lui că usturoi n-a mâncat, dar în arhivă a intrat. Amenință ziariștii cu tribunalul pentru că dețin documente secrete, dar nu vrea să răspundă la întrebările de fond puse de un doctor în drept, judecător la Curtea de Apel Cluj. De ce s-a introdus în comisia de inventariere Monica 2 și nu a făcut niciun inventar? Portavocea tace!

 

×
Subiecte în articol: arhiva sipa Danilet Cristi Danilet