x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Black Cube s-a înecat la malul Tamisei

Black Cube s-a înecat la malul Tamisei

de Dan Constantin    |    27 Oct 2016   •   09:30
Black Cube s-a înecat la malul Tamisei
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Scandalul Black Cube rămâne neclar și după consumarea unei prime faze a dosarului DIICOT, finalizată printr-un acord de recunoaștere a faptelor de către doi dintre angajații firmei israeliene. Căutarea de informații compromițătoare despre Codruța Kovesi și difuzarea acestora pentru a bloca reînnoirea mandatului la DNA nu au dus la rezultatul scontat. Dan Zorella, șeful operațiunii TORNADO, numele de cod al acțiunii în scriptele Black Cube, declară în fața comisiei rogatorii că agenții firmei nu au reușit să scoată ,,materialul” din România. Declarația pusă în circulație de Ion Cristoiu nu este contestată de nicio autoritate.

În trei zile, 1-3 aprilie 2016, s-au consumat episoadele cele mai fierbinți ale culegerii de date considerate de procurori fapte de spionaj. Povestea lui Dan Zorella punctează fiecare din aceste momente legate logic.

Vineri, 1 aprilie, Ron Weiner și David Geclowicz reușesc să se cupleze cu bazele de date din calculatoarele unor persoane din anturajul Codruței Kovesi care ar fi avut stocate informațiile urmărite. Șeful operațiunii numește persoanele respective:

- Liliana Sabău, fost specialist în probleme financiare la DIICOT și DNA până în 2015

- Sorin Fusea, avocat, fost specialist în DNA până în 2014

- Eduard Kovesi, fostul soț al Codruței Kovesi.

Celula de lucru Black Cube de la Buccurești îl anunță pe Zorella că au parolele la mail-uri și noaptea vor descărca ,,materialul” care va fi gata pentru a fi cercetat. Dimineața sunt reținuți de procurorii DIICOT și apoi trecuți în arest. Yossi Bernstein, sosit sâmbătă, 2 aprilie, la București să preia ,,materialul”, nu-și găsește partenerii și este dirijat de Zorella să fugă prin Bulgaria spre Londra.

,,Denunțătoarea” Codruței rămâne mută la Londra

O altă echipă din Black Cube, care nu știa de acțiunea din România, o așteaptă în 3 aprilie, la Londra, pe Liliana Sabău. Zorella declară că ,,Stela Pen și Yossi Segal trebuiau să se întâlnească în Londra cu o tânără pe numele Liliana Sabău, care a lucrat aproape de Laura Kovesi și ar fi trebuit să furnizeze date despre faptele acesteia... Întâlnirea a avut loc duminică, după arestarea lui Ron și David. Însă cea verificată nu a dat niciun detaliu, nici pozitiv, nici negativ despre Kovesi, nu a vrut să vorbească despre aceasta deloc. Cine a trimis-o pe Sabău la Londra, cum au convins-o emisarii Black Cube să se întâlnească? Declarația lui Zorella nu lămureșțe aceaste aspecte.

Liliana Sabău nu refuză dialogul cu Jurnalul

Am contactat-o pe Liliana Sabău, marți, 25 octombrie. Am sunat-o pe telefonul firmei de consultanță, ne prezentăm și întrebăm dacă poate să confirme întâlnirea de la Londra cu angajații Black Cube. Nu neagă, dar ne spune că nu știa în momentul întâlnirii că are de-a face cu investigatori. ,,Se dădeau altceva decât erau”, ne spune doamna Sabău. ,, Am aflat mai târziu că erau colegi cu arestații de la București”, adaugă Sabău. Nu putem să stabilim dacă ,,muțenia” de la Londra s-a datorat arestărilor din zilele anterioare de la București. Întrebăm dacă i-au fost cerute informații despre Kovesi. Respinge întrebarea. Precizează însă că a avut doar o relație profesională cu Codruța Kovesi. Surprinzător, nu este martor în dosarul Black Cube. Și, mai curios, refuză să accepte că este consilier personal al vicepreședintelui ANAF, Daniel Diaconescu, pus recent sub control judiciar în dosarul de megaevaziune Murfatlar.

 

Horodniceanu, șeful DIICOT, a livrat publicului doar prefața romanului polițist Black Cube. Va urma și ,,materialul”?

 

×