x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Culise din dosarul Prințului Paltin Sturdza

Culise din dosarul Prințului Paltin Sturdza

de Dan Constantin    |    23 Mar 2017   •   09:57
Culise din dosarul Prințului Paltin Sturdza
Sursa foto: Alex Micsik

Vara anului 2015 era înfierbântată în plus de lupta câtorva voci cu abuzurile binomului scăpat de sub control. Deși în vacanță judecătorească, sistemul lucra din plin. Inspecția judiciară dădea pe bandă rulantă comunicate de apărare a independenței justiției, apărând procurorii DNA de orice atingere din partea puținei prese rămase fără epoleți. CSM, devenit o remorcă penibilă a parteneriatului statuat de Stanciu Livia cu Kovesi Laura, nu găsea nici o hibă în masacrarea drepturilor și libertății Marianei Rarinca. Vedetele Antenei 3, aflate în caravană prin România, erau întâmpinate cu dragoste și privite ca o ultimă speranță în lupta cu nedreptățile. În iulie am primit la redacție un plic voluminos. Venea din partea unui om deja condamnat de o campanie de presă bine orchestrată, care nu-i dădea nicio șansă de apărare prințului Sturdza Paltin, numit un devorator de codri românești.

 

Scrisesem în octombrie 2014 povestea dramatică a familiei prințului Paltin Sturdza, aflat sub semnul închisorii de la naștere, arestat în 1945 împreună cu mama sa de zbirii NKVD care ocupaseră România. După 70 de ani de la ziua când bunicul lui, la comanda Armatei a 2-a, elibera ultimul petic de pământ românesc de sub cizma nazistă, procurorii Codruței Kovesi îl încătușau încă o dată. Lupta prințului Sturdza pentru recuperarea unor păduri care aparținuseră familiei devenise un dosar la DNA în care procurorii prinseseră nume celebre – Herbenciuc - tată și fiu, Chiuariu, fost ministru la Justiție, care o exclusese pe Kovesi la înnoirea mandatului, familia parlamentarului brașovean Adam.

Discheta care arată falsurile grosolane din stenograme

Corespondența pe care o primisem era de fapt un contra dosar la ceea ce fusese „livrat” pe piață de „sursele” apropiate anchetei. Prințul susținea că probele depuse de procurori la dosar în urma cărora fusese arestat timp de cinci luni - din 24 octombrie 2014 până în 20 martie 2015 - erau alterate grav. Lectura stenogramelor ,,scrise” din dosar arăta cu totul alt conținut față de fișierele audio. Diferențele erau de la alb la negru în unele cazuri. Aveam în mână o bombă de presă, ceea ce rar se întâmplă. Era o probă a fabricării de acuzații false de mecanismul infernal care distrugea vieți, cariere, lipsea oamenii de libertate. Un om pe care nu-l întâlnisem niciodată apela la mine cu speranța că-și poate face auzită vocea. Am verificat și răsverificat materialul substanțial pe care îl primisem. Știam din proprie experiență că nu erau puține nici provocările - oameni trimiși de sistem care pozau în victime, cu cazuri prefabricate, menite să distrugă credibilitatea ziarului. În plus, abia scăpasem din preajmă de un acoperit cu sarcini operative de supraveghere a redacției.

 

La Ordinea zilei detonează bomba

Am mers la Dana Grecu. I-am prezentat dosarul Sturdza Paltin, intuind că o va tenta subiectul. Știam că suferise pentru nedreptățile doamnei Rarinca până la lacrimi. După câteva zile mă sună și, în vorba ei mitralieră, spune că așa ceva aproape că nu-i verosimil. Când a comparat înregistrarea audio cu stenogramele, a crezut că sunt din „alt film”. Le-a verificat o dată și încă o dată cu Andreea, producătoarea care știe că în televiziune nu tot ce zboară se mănâncă. S-au convins că se aflau în fața unei mari nedreptăți, a unor acuze false pe care procurorii le serveau judecătorilor ca probe zdrobitoare. Erau sigure că pot da startul anchetei jurnalistice. În emisiunea din 12 august încep dezvăluirile în cazul stenogramelor false. A doua zi reia subiectul. Ca invitat, susțin cu informații și argumente că procurorii DNA din Brașov au falsificat adevărul. Din cele 273 de pagini ale anchetei procurorilor, 146 conțineau fragmente de stenograme falsificate. Dana, cu mâinile a rugă spre Cel de Sus, mai crede că dreptatea poate ieși la lumină.

Codruța Kovesi mai are o problemă. Un alt ,,Negulescu” a lucrat la Brașov cu probe false pentru a-i trimite în arest pe Paltin Sturdza și Hrebenciuc - tată și fiu

×