x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Culisele condamnării lui Puiu Popoviciu

Culisele condamnării lui Puiu Popoviciu

de Dan Constantin    |    17 Aug 2017   •   12:15
Culisele condamnării lui Puiu Popoviciu
Sursa foto: DIANA OROS

Condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul Băneasa, Puiu Popoviciu încearcă să scape de pușcăria din România prin blocarea procedurii de extrădare. Până la terminarea acestei povești penale - un tun imobiliar de miliarde de euro -, am ,,pescuit” din istoria de aproape două decenii a dosarului câteva momente care sunt desprinse parcă din Ilf și Petrov. Momentele comico-absurde ale escrocheriei îl au în prim-plan pe Puiu Popoviciu, un Ostap Bender al României. Dacă eroul din ,,Douăsprezece scaune” țintea îmbogățirea în perioada stalinistă, după revoluția bolșevică, Ostap Bender de Dâmbovița, ginerele lui Ion te leagă, prim-vicepreședinte al guvernului în Epoca de Aur, chiar a ajuns în topul miliardarilor după revoluția din '89!

 

Asocierea cu Universitatea de Sțiințe Agricole și Medicină Veterinară a fost ,,amușinată” înaintea lui Popoviciu și de alți rechini de terenuri. În 1999, Gigi Becali, autor și al unui denunț în dosarul Băneasa, a venit la Ioan Niculae Alecu, rectorul USAMV, și i-a propus o asociere. ,,În legătură cu  oferta acestuia, inculpatul Alecu declară că aceasta a fost una verbală, fără niciun fundament; că a propus să se asocize cu USAMV numai în ce privește suprafața de 224 hectare, aferentă Fermei Băneasa; că acesta a propus să dea USAMV în cadrul acestei asocieri suma de 20.000 de dolari anual, fără să precizeze ce intenționează să facă cu terenul fermei” -  menționează rechizitoriul. Un alt personaj interesat de asociere menționat în rechizitoriu este Nicolae Haliu. Acesta, ajuns prim-vicepreședinte al Partidei Romilor, fin al lui Gigi Boeru, dorea să facă blocuri pe terenul fermei, dar ,,nu a lăsat ofertă scrisă”.

Asocierea, afacere între profesori

Inculpatul Alecu prezintă asocierea cu Popoviciu, ca o afacere între profesorii de la Agronomie, legați de interese comune. În timp ce Becali și Haliu propuneau doar vorbe, Alecu află de un angajament mai solid. Procurorul noteză că, prin intermediul lui Ioan Miclăuș, prodecanul universității la acel moment,  Alecu a aflat că omul de afaceri Gabriel Popoviciu, fiul profesorului Aurel Popoviciu, cadru didactic la Agronomie, ar avea intenția să se asocieze cu USAMV. Pe filiera Miclăuș-Popoviciu senior, Alecu îi transmite juniorului Popoviciu să înainteze oferta scrisă de asociere. Drumul spre pușcărie era astfel deschis la începutul anului 2000. Alecu se întâlnește cu Popoviciu junior la sediul USAMV, unde au convenit încheierea contractului de asociere.

 

Închiderea dosarului Băneasa, cu ciubucuri de la Energy Holding!

 

Cornel Șerban și Pitcovici Petru Daniel, șefi la DGIPI - Direcția de protecție internă a Ministerului de Interne - încearcă să-l determine pe ofițerul judiciarist Motoc, care lucra la dosarul penal 206/P/2006, cunoscut ca ,,Ferma Băneasa”, să-l scoată din necaz pe Popoviciu. Motoc se duce la DNA, își ,,trântește” șefii și devine martor denunțător. Discuția lui cu Pitcovici este înregistrată, la DNA ajung și produsele cu care a fost ,,omenit”. După despachtare, anchetatorul notează: ,,s-a constatat că în sacoșă erau o sticlă de whisky J.B. Rose de trei litri ambalată; o sticlă de plastic de doi litri palincă; un calendar pe anul 2009 inscripționat Energy Holding; o agendă pe anul 2009; un pix; un calendar de birou; o brichetă albastră, toate inscripționate Energy Holding, și un tricou de culoare verde inscripționat Power Comes With Respondability. Popoviciu și șefii de la DGIPI  au fost reținuți în 25 martie 2009.

 

Americanii, chiriașii lui Puiu! Chirie de 2 dolari pe an. Contractul, în rechizitoriul DNA

Afacerea secolului pentru Ambasada SUA!

Nicolas Taubman, numit în 2005 ambasador al Statelor Unite la București, a făcut o afacere de senzație în beneficiul țării sale. În 23 august 2006, acționarii Băneasa Investment au hotărât încheierea cu Ambasada SUA a unei convenții pentru constituirea unui drept de superficie și/sau închirierea unui teren în suprafață de 40.000 mp - număr cadastral 4506 - din terenul aferent Fermei Bănesa, pe o perioadă de 99 de ani, la un preț de 8.000.000 de dolari, fără TVA, potrivit rechizitoriului. Contractul privind închirierea terenului de 4 hectare poate fi considerat pierdere curată pentru compania controlată de Gabriel (Puiu) Popoviciu. Prețul de 2 dolari pe an chirie, pentru 99 de ani, înseamnă de fapt o vânzare în rate cu puțin sub 200 de dolari/mp! Popoviciu și-a mascat astfel asocierea frauduloasă cu USAMV, la care evaluarea terenului s-a făcut la 1 dolar mp. Prețul chiriei pentru americani era de doi dolari! Rechizitoriul arată că prețul în zonă la acea dată era de 150 dolari mp. Prejudiciul calculat și acceptat de instanță este de 212 milioane de euro. O evaluare a unor proiecte ale Guvernului în zonă este de 550 euro mp!

Rechizitoriul menționează că doar în relația pe care a avut-o cu Ambasada SUA, societatea Băneasa Investment a încheiat cu aceasta atât contractul pentru superficie și închiriere, cât și o convenție privind dezvoltarea infrastructurii, în valoare de 7 milioane dolari.

În 28 mai 2009, la două luni de la arestul de o noapte al lui Popoviciu, începea construcția Ambasadei SUA. Noul sediu al ambasadei a fost funcțional în septembrie 2011, în mandatul Excelenței Sale, Mark Gitenstein, un mare susținător al luprei împotriva corupției. DNA trimite dosarul ,,Ferma Băneasa” în instanță în decembrie 2012, după şapte ani de cercetare. După condamnarea de nouă ani din 2016, la Curtea de Apel, Popoviciu l-a angajat ca avocat în SUA pe Louis Freeh, director al FBI în perioada 1993-2001. (Dan Constantin)

 

Ambasada SUA este chiriașa lui Popoviciu, la un preț de nerefuzat - 2 dolari/mp/an până în anul 2105!

 

×