x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi a început în forţă epurările din DNA

Kovesi a început în forţă epurările din DNA

de Ion Alexandru    |    03 Iul 2017   •   08:30
Kovesi a început în forţă epurările din DNA

Secţia pentru Procurori a CSM va analiza, pe 4 iulie, chiar de Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, două cereri formulate de Laura Codruţa Kovesi de încetare a activităţii de procurori în cadrul DNA a doi oameni apropiaţi fostului şef al instituţiei, Daniel Morar. Este vorba despre Doru Ţuluş şi Ioana Mihaela Moraru, cei care au sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu actuala conducere a DNA.

 

După ce, săptămâna trecută, Secţia pentru Procurori a CSM a avizat trei plecări ale unor procurori de la DNA, respingând alte trei solicitări similare, în şedinţa de marţi, 4 iulie, alte noi solicitări de acest gen urmează să fi luate în discuţie. De această dată, Secţia va trebui să analizeze conţinutul Dosarului 14786/2017, conţinând notele Direcţiei de Resurse Umane şi Organizare cu privire la cererile formulate de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de avizare a revocării din calitatea de procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Constantin Doru Ţuluş şi a Ioanei Mihaela Moraru.

Cei doi, cunoscuţi ca fiind apropiaţi ai fostului şef al DNA, Daniel Morar, sunt semnatarii unei plângeri disciplinare formulate în 26 iunie la Inspecţia Judiciară împotriva actualei conduceri a Direcţiei, pe care o acuză de îndeplinirea cu rea-credinţă a profesiei şi de manifestări care aduc atingere prestigiului justiţiei şi independenţei procurorilor.

Potrivit luju.ro, în DNA a început o adevărată “vânătoare de vrăjitoare”, după difuzarea în presă a înregistrărilor cu Laura Kovesi în timp ce trasa linii de anchetă subordonaţilor săi. “Lumea Justiţiei” publică ample pasaje dintr-un mesaj transmis de Kovesi procurorilor DNA, din care reiese că “trebuie să răspundă în faţa legii cel sau cea care a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru a DNA”. “În acest moment, avem conturat un cerc de suspecţi şi vom afla cine este vinovat de această faptă. Cel sau cea care furniza toate bârfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte câteva zile, spunându-şi că, dacă nu i s-a spus nimic, probabil nu se ştie. Nu! Va răspunde penal pentru furnizarea unor informaţii, aşa cum va răspunde şi pentru înregistrarea ilegală pe care a furnizat-o în afara DNA”, ar fi declarat Kovesi. Aceste pasaje au fost ataşate plângerii depuse la Inspecţia Judiciară.

Tot marţi, Secţia pentru Procurori va trebui să dea aviz pentru alte două cereri de plecare voluntară din DNA. Este vorba de cererile formulate de procurorii Doru Gabi Varga şi Adrian Ţîrlea, care şi-au cerut transferul la Parchetul Giurgiu, respectiv la Parchetul Capitalei.

Săptămâna trecută, alţi şase procurori au cerut plecarea din DNA, CSM avizând favorabil doar trei detaşări. În şedinţa din 4 iulie, Secţia pentru Procurori a CSM va trebui să avizeze şi detaşarea unui procuror de la Parchetul General. Ilie Tiberius Moldovan a solicitat detaşarea în cadrul misiunii EUCAP Somalia.

În DNA este un adevărat război. Kovesi ameninţă cu dosar penal pentru difuzarea înregistrărilor în presă şi cere eliminarea din DNA a procurorilor care au îndrăznit să îi facă plângere la Inspecţia Judiciară

 

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi