x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lotul Electrica Nord, achitat după 13 ani

Lotul Electrica Nord, achitat după 13 ani

de Dan Constantin    |    13 Apr 2017   •   20:00
Lotul Electrica Nord, achitat după 13 ani
Sursa foto: DIANA OROS

O nouă decizie a magistraților, în consecința hotărârii Curții Constituționale, arată că opoziția DNA la dezincriminarea abuzului în serviciu nu mai sperie instanțele. Curtea de Apel Cluj a achitat patru persoane acuzate de abuz în serviciu într-un dosar care a făcut vâlvă în urmă cu aproape zece ani.

În 2009, DNA Cluj finaliza rechizitoriul în dosarul Electrica Transilvania Nord, început în 2004, prin care trimitea în judecată conducerea companiei pentru achiziții neconforme. Faptele incriminte erau din 2002-2003, procurorii susținând că directorul general Gabriel Ruga a primit mită pentru a accepta produse electrotehnice marca SIEMENS fabricate în China. În perioada respectivă, o cruciadă împotriva contrafacerilor nu accepta ideea că în China se fabricau produse certificate de firma-mamă. După o plimbare a dosarului între tribunal și DNA pentru refacerea acuzelor, expertiza contabilă stabileşte în 2014 că prejudiciul ar fi de 4 milioane de lei, iar Electrica se înscrie ca parte civilă cu o sumă aberantă - 239 milioane lei! Pentru că acuzațiile nu se prea legau, ,,cimentul” pus de procurorii anticorupție în dosar era abuzul în serviciu. În 2015 se dă prima sentință - patru inculpați primind pedepse cu închisoare pentru abuzul în serviciu. Recursul se judecă la Curtea de Apel Cluj în februarie 2017. După 13 ani de la începerea calvarului care i-a măcinat cariera, sănătatea, starea materială, fostul director general al Electrica Transilvania Nord este achitat definitiv pentru acuzația de abuz în serviciu. La fel și alți trei inculpați. Instanța a apreciat că Ruga nu a încălcat o lege sau o ordonanță. Celelalte acuzații reținute de judecători - darea de mită și spălarea de bani - au fost suport doar pentru padepse cu suspendare. Asta ca procurorii DNA să nu iasă complet șifonați din dosar. (Dan Constantin)

 

Codruța Kovesi primește o veste proastă de la Cluj, locul unde a jucat baschet și a luat diploma în Drept. Abuzul în serviciu nu mai ,,ține” ca acuzație.

 

×