x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Mandate prelungite pentru baronii justiției

Mandate prelungite pentru baronii justiției

de Dan Constantin    |    08 Dec 2016   •   12:30
Mandate prelungite pentru baronii justiției
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Actualul CSM lasă moștenire decizii care osifică funcțiile de conducere din instanțe și parchete. Prelungirea mandatelor pentru funcțiile de conducere și dispoziții tranzitorii sunt incluse în propunerile CSM adoptate pe ,,ultima sută” pentru modificarea și completarea pachetului de legi ale justitiei.

Mandatele de conducere sunt prelungite de la 3 la 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. O propunere cu dedicație pentru actualii deținători ai ,,cheițelor justiției” este cuprinsă într-o codiță strecurată la finalul lucrării controversate: ,,În ce privește normele tranzitorii, Comisia a apreciat că ar trebui să fie introdus un nou articol în cuprinsul legii (art. VI), care să prevadă că judecătorii și procurorii cu funcții de conducere care sunt în cursul exercitării celui de-al doilea mandat pot candida pentru un nou mandat, conform prezentei legi”.

Sintagma ,,ar trebui” a fost de fapt un ordin pe unitate îndeplinit de plenul CSM în ședința din 29 noiembrie. Măsurile, catalogate de corpul magistraților ,,o reintroducere a nomenclaturii în România”, au fost fomulate în 28 noiembrie de Comisia nr. 1 a CSM cu titulatura trădată ,,Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performației judiciare; integritatea și transparența sistemului judiciar”.

De notat componența acestei comisii: coordonator - procurorul Muscalu George, cu cerere de pensionare avizată; membrii comisiei sunt Aron Mircea, judecător, președinte CSM, cu cerere de pensionare,  Alina Nicoleta Ghica, membru CSM, suspendată prin votul celor care au ales-o, Marius Badea-Tudose, procuror, și Gabor Bogdan, procuror.

Gabriela Baltag, președinta Asociației Magistraților din România, aleasă în viitorul CSM care își preia mandatul în ianuarie 2017, declara pentru luju.ro: ,,Toate modificările la legile justiției au fost introduse în ultimul moment, fără ca asociațiile profesionale și corpurile de magistrați să aibă posibilitatea să își exprime poziția. Înțeleg că acum vor să treacă legile justiției prin ordonanță de urgență și atunci nu vom mai putea vorbi despre justiție în țara asta”. 

×