x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Miza - trese contra stele și dosare grele

Miza - trese contra stele și dosare grele

de Dan Constantin    |    23 Feb 2017   •   11:10
Miza - trese contra stele și dosare grele
Sursa foto: SORIN LUPSA

Controlul Inspecției Judiciare din aprilie 2015 s-a declanșat la cererea generalului Manea, care fusese reclamat de colonei că dosarele cu generali sunt repartizate direct către el și celălalt general al CMA, Cezarian Buga.

Repartizarea aleatorie, susține Manea, nu putea fi aplicată din motive obiective, dar și din imprecizii ale Codului Penal.

Procurorii militari din DNA au obțiunut o dezlegare de la CSM pentru a ancheta militari, indiferent de grad. Pentru judecătorii militari nu s-a emis o decizie asemănătoare, astfel încât, prin preluarea de la ÎCCJ a competenței de judecare a generalilor activi de către CMA, automat aceste dosare reveneau la judecare generalilor Manea și Buga.

Procedura este motiv de discordie și supiciune. În dosarul 23/81/2014, mai mulți ofițeri SRI reclamau abuzurile generalului Dumitru Dumbravă, pe atunci șeful Direcției Juridice a SRI.

Un judecător al Curții Militare de Apel acuză că generalul Dumbravă, autorul conceptului de câmp tactic în justiție, și-ar fi ,,aranjat” soluția de închidere a dosarului după o întrevedere cu generalul Manea.

Colonelul din grupul ,,revoltaților” declara unui ziarist de investigații: “Cei doi colegi, Buga și Manea, s-au fixat să soluționeze numai ei plângerile împotrivă, întotdeauna dându-le dreptate generalilor”. La fel s-ar fi rezolvat și dosarul generalului Marian Hăpău, seful Direcției de informații a apărării din MApN.

Raportul Inspecției Judiciare menționează și cererea coloneilor ca Ministerul Apărării să asigure gradul de general pentru judecătorii de la Curtea Militară de Apel, respinsă însă de minister. Motivația respingerii se află în competența CSAT pentru transformarea funcțiilor. Nemulțumirea judecătorilor colonei pleacă și de la avansarea până la gradul de general cu trei stele a judecătorului Buga.

Stelele au fost obținute la propunerea lui Gabriel Oprea, acceptată de premierul Ponta și semnată prin decret de președintele Băsescu. De ce dezgroapă CSM după doi ani fapte deja cunoscute și cercetate de Inspecția Judiciară?

Interesul pentru ca dosare aflate pe ,,țeavă”, cu generali și fapte mereu acoperite de secretul de stat, să fie soluționate fără generalul Gheorghe Manea, suspendat din funcția de judecător, poate fi o explicație.

Generalul Dumitru Dumbravă, tatăl câmpului tactic al SRI extins în Justiție, este și el amestecat în ciorba scandalului de la Curtea Militară de Apel

×