x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Țuluș a dat-o și el în judecată pe Kovesi. Cere anularea ordinului de revocare

Țuluș a dat-o și el în judecată pe Kovesi. Cere anularea ordinului de revocare

de Ion Alexandru    |    20 Noi 2017   •   11:50
Țuluș a dat-o și el în judecată pe Kovesi. Cere anularea ordinului de revocare
Sursa foto: DIANA OROS

Celebrul procuror Doru Țuluș, revocat din DNA, la începutul lunii iulie, împreună cu Mihaela Iorga Moraru, a acționat-o, la rândul lui, în judecată pe Laura Cdruța Kovesi, cerând instanței anularea ordinului prin care a fost dat afară. Cererea a fost înregistrată la Curtea de Apel București, instanță care a  desființat-o pe șefa DNA într-o motivare devastatoare, prin care a suspendat ordinul de revocare a Mihaelei Moraru Iorga.

 

Procurorul Doru Țuluș nu a cerut suspendarea ordinului prin care a fost revocat din DNA, ci direct anularea lui. Cauza a fost înregistrată, în data de 25 otombrie 2017, la Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București, şi vizează anularea Ordinului nr. 300 din data de 5 iulie 2017, emis de către șefa DNA, Laura Kovesi, și, până în prezent, nu a primit un prim termen de judecată.

Kovesi a emis, atunci, două ordine de revocare din DNA a unor procurori. Primul l-a vizat pe Doru Țuluș, pe care l-a acuzat că a închis un dosar care îl privea pe un afacerist căruia, cu câțiva ani înainte, i-a cesionat drepturile litigioase aferente unor venituri salariale pentru care procurorul se judeca în instanțele civile. Pe numele cumpărătorului acestor drepturi, în persoana afaceristului Mihai Rotaru, la DNA a fost depus un denunț de către Adrian Mititelu. Procurorul căruia i-a fost repartizat dosarul s-a pensionat, cauza fiind preluată de Doru Țuluș, cu acordul conducerii DNA. Ulterior, Țuluș a clasat dosarul, de asemenea cu avizul conducerii DNA.

După apariția în presă a discuțiilor în care Kovesi le cerea subalternilor să “decapeze instituţional” Guvernul, la DNA a fost declanșată o anchetă internă, unde procurorii urmau să fie testați cu aparatul poligraf. Țuluș a refuzat și a sesizat Inspecția Judiciară. La scurt timp, Kovesi a emis un ordin de revocare din funcția de procuror DNA, ordin avizat de CSM.

 

DNA a pierdut deja un proces similar

Același lucru s-a întâmplat și cu procuroarea Mihaela Iorga Moraru, revocată, în aceeași zi, prin ordinul nr. 301. Ea a fost acuzată că nu a înregistrat un denunț al lui Dinu Pescariu. Mihaela Iorga Moraru, mutată la Parchetul Judecătoriei Bacău, a cerut, în data de 7 august 2017, Curții de Apel București suspendarea acestui ordin, până la judecarea anulării lui. Procesul a început la zece zile de la înregistrare, primul termen de judecată având loc în 17 august. În aceeași zi, DNA, prin Laura Kovesi, a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea dosarului de la Curtea de Apel. Cererea DNA a fost respinsă, în 17 octombrie, printr-o decizie definitivă. În data de 21 septembrie, Curtea de Apel București a suspendat ordinul de revocare a Mihaelei Iorga Moraru.

 

Motivare devastatoare la adresa lui Kovesi

În motivarea deciziei, judecătorul Amer Jaber a concluzionat că Laura Kovesi a decis revocarea Mihaelei Moraru Iorga din DNA a doua zi după ce aceasta a formulat o sesizare la Inspecția Judiciară, reclamând lucruri grave în activitatea DNA. Mai mult, revocarea a venit chiar în ziua în care procuroarea a solicitat CSM apărarea reputației profesionale. Judecătorul susține că se ridică semne de întrebare asupra motivelor reale, a oportunității și legalității procedurii de revocare. În continuare, instanța apreciază că pocurorii din CSM nu au ținut cont de apărările procuroarei Iorga Moraru și nici nu i-au solicitat lui Kovesi să probeze acuzațiile pe care le-a formulat.

În ziua în care motivarea a devenit publică, DNA Ploiești a executat-o pe Mihaela Iorga Moraru, punând-o sub acuzare într-un dosar penal, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată.

 

 

Mihaela Iorga Moraru s-a ales cu dosar penal după ce a câștigat procesul împotriva DNA. Țuluș a declarat, la rândul lui, că se așteaptă să fie arestat.

 

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi doru tulus