x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale La Râșnov se va organiza în premieră Galeria Terapiilor pentru Copiii cu Nevoi Speciale

La Râșnov se va organiza în premieră Galeria Terapiilor pentru Copiii cu Nevoi Speciale

26 Sep 2017   •   14:07
 La Râșnov se va organiza în premieră Galeria Terapiilor pentru Copiii cu Nevoi Speciale

Copiii cu nevoi speciale şi familiile acestora sunt aşteptaţi la prima ediţie a evenimentului "Galeria Terapiilor pentru Copiii cu Nevoi Speciale", organizat în premieră naţională, la Braşov, în perioada 29-30 septembrie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Imelda Toaso, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că proiectul este unul foarte important pentru că are ca şi grup ţintă acele familii care cresc copii cu nevoi speciale, în a căror dezvoltare este important să se intervină la vârste cât mai mici.

"Am dorit să aducem în atenţia opiniei publice un proiect denumit "Galeria Terapiilor pentru Copiii cu Nevoi Speciale", iniţiat de un ONG din Braşov, în implementarea căruia s-au alăturat şi autorităţi publice, alte ONG-uri şi instituţii publice din oraş. Am considerat acest proiect foarte important pentru că are ca şi grup ţintă acele familii care cresc copii cu nevoi speciale, copii în a căror dezvoltare este foarte important să se intervină la vârsta cea mai fragedă. Iniţiativa a pornit de la Asociaţia "Albert şi Zâmbete", plecând de la o experienţă proprie, din dorinţa de a aduce toţi terapeuţii la un loc pentru a-i pune în legătură directă cu potenţialii beneficiari ai acestor servicii", a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Preşedintele Asociaţiei "Albert şi Zâmbete", Endre Csato, a subliniat că iniţiativa a pornit din experienţa proprie şi are legătură cu băiatul lui de trei ani, Albert.

"Suntem încrezători că experienţa şi drumul nostru poate fi pus în valoare pentru comunitate. Este vorba despre drumul nostru, pe care ni l-a deschis Albert, un drum al dezvoltării noastre ca părinţi, pe care să-l parcurgem împreună, încercând să-i oferim mediul propice pentru a-şi atinge maximumul de potenţial. Credem că acest eveniment răspunde unei nevoi pe care şi noi am sesizat-o în acest demers, de a avea familia acces la aceste informaţii legate de terapeuţi, de activităţile de dezvoltare a copiilor. Realitatea este şi mai complexă decât o spun cifrele. Am sesizat că sunt multe alte cazuri decât cele din statistici care au legătură cu "să nu fie copilul meu catalogat ca fiind cu nevoi speciale, hai să ascund cumva această situaţie". Încurajăm familiile să aibă o abordare mult mai pozitivă şi constructivă", a afirmat preşedintele Asociaţiei Albert şi Zâmbete.

Conform acestuia, la eveniment vor fi prezenţi terapeuţi, specialişti în domeniu.

"Nevoi speciale înseamnă din perspectiva noastră, a unui copil cu nevoi speciale, că are nevoie de atenţie, are nevoie de terapii care să-l ajute să se dezvolte, acele abilităţi pe care nu reuşeşte să le aibă ca un copil normal", a afirmat Csato.

Galeria Terapiilor pentru Copiii cu Nevoi Speciale se deschide vineri, la ora 13.00, la Braşov Business Park, în cadrul evenimentului fiind organizate un număr de 35 de standuri la care va fi prezentată o paletă largă de terapii: psihoterapeuţi, psihologi, kinetoterapeuţi, specialişti în terapii pe tematici precum desen, activităţi cu cai sau câini, muzică, activităţi în apă sau patinaj, dar şi asociaţii sau fundaţii cu programe de recuperare pentru copii cu nevoi speciale. De asemenea, în cele două zile vor avea loc o serie de conferinţe cu speakeri de renume din ţară şi din străinătate, actori activi în domeniul copiilor cu nevoi speciale.

Evenimentul se adresează atât celor 1500 de familii înregistrate în judeţul Braşov cu diagnostic de copii cu nevoi speciale, în căutarea celor mai bune oportunităţi de recuperare şi dezvoltare pentru ei, familiilor cu copii fără un diagnostic, dar în căutarea unor soluţii pentru micile probleme, cât şi celor care doresc să se informeze pentru prieteni sau sunt interesaţi de conferinţele şi activităţile conexe. Organizatorii evenimentului doresc ca de anul viitor acesta să se desfăşoare şi în alte judeţe din ţară, dacă există interes în acest sens.

Potrivit statisticilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, în judeţ există un număr de 1.257 de copii încadraţi cu un grad de handicap, dar se pare că numărul celor cu nevoi speciale ar fi mai mare, având în vedere că sunt şi familii care nu doresc să spună dacă au astfel de copii.

Continuarea acestui proiect va reprezenta tipărirea şi distribuirea unui catalog al Galeriei Terapiilor, conţinând atât prezentarea terapeuţilor, asociaţiilor şi specialiştilor prezenţi la eveniment, cât şi informaţii utile, practice, pentru familiile aflate în astfel de situaţii. AGERPRES

×