x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Turcii au dat lovitura la București

Turcii au dat lovitura la București

de Adi Munteanu    |    23 Mai 2016   •   19:00
Turcii au dat lovitura la București

Atrași de mirosurile specific orientale, mii de bucureșteni s-au înghesuit în Parcul Titan la Festivalul Turcesc. Atracții­le au fost „duium”: kebab, mici turcești, coaste de berbecuț, frigărui de vită, șuberek, cotlete în iaurt, iar la capitolul dulciuri, baclava, katayif, rahat, halva sau înghețată. S-a stat la coadă cu orele, dar oamenii spun că a meritat.

Așteptarea vizitatorilor a fost ca acest festival să fie unul autentic turcesc, „adus de la Stanbul, nu de la Dristor Kebab”, iar în punctele esen­țiale, chiar așa s-a întâmplat. Două restaurante de pe malul Bosforului și-au trimis grătarele în Parcul Titan, fiind imediat „ mirosite ” d e trecătorii care au mai călătorit prin Turcia. În fața lor au fost în perma­nență cozi chiar și de 100 de metri - pentru un kebab „de la mama lui”, cum spuneau cei care au stat și o oră la rând.

Festivalul Turcesc s-a defășurat în ultimii ani în Parcul Herăstrău și era, după cum povesteau cei care au parti­cipat la celelalte ediții, mai mult un festival al restau­rantelor românești cu specific oriental. Mutat în Parcul Titan, organiza­torii au decis să aducă mai mult din autenticul Bosforului: bazar, negociere la preț, invitația insistentă de a gusta ceva, de a vedea ce au pe tarabă. Și, desigur, un cadou din partea vânzătorului pentru fiecare care a cumpărat, sau nu, ceva. „Poftiți, poftiți, avem duium”, striga un comerciant turc, îmbrăcat în straie tradițio­nale. În spatele lui, o tarabă cu de toate: ulei de măsline, rahat cu migdale, halva, „gazos” (apă minerală cu arome de fructe), fesuri turcești, biscuiți cu miere, pungi cu linte și năut, eșarfe.

Peste tot se auzea un turuit de chemări la tarabele lor într-o haioasă română aproximativă. „Luați de gustați. E tocate ca la Stanbul, de mână, cu satârul, nu la mașină.”

 

Cu fes, dar fără bon

Miile de vizitatori au avut păreri împărțite. Unii spuneau că se putea alege un spațiu mai mare, că organizarea a lăsat de dorit, alții opinau că au găsit, pe alocuri, atmosfera Bosforului. Cei mai nemulțumiți au fost cei care au terase în Parcul Titan. „Pe noi nu ne lasă să facem grătar în parc. Cică este interzis. Dar doar pentru noi. Pe turci îi lasă. Uitați și voi de fum se ridică de la grătarele lor. O să organizez și eu festival la mine la terasă. Zilnic! În plus, niciun turc n-a dat bon fiscal. Păi asta nu este evaziune? Pe mine mă ard imediat la buzunar”, s-a plâns un patron de restaurant, nu departe de locația Festivalului Turcesc.

 

Spahiii și ienicerii, pe scenă

Momentele culturale au avut protagoniști fanfara militară otomană „Mehter” și dansul „dervisilor rotitori”, alături de un ansamblu folcloric românesc. „Asta da combinație. Unde ești tu, Ștefan cel Mare, să vezi?”, comenta un domn, care, culmea, tocmai ce-și cumpărase un fes turcesc.

 

Berbecuț, nu măr

Nu putea lipsi campania electorală. Reprezentați ai candidaților la primărie au apărut și ei cu pliante electo­rale. Fără succes, însă. Toate materialele împărțite de ei au ajuns la coșurile de gunoi fără să fie citite. „Lasă-mă, domnule, cu merele dumitale (aluzie la un semn electoral, n.r.). Eu stau să mănânc berbecuț la grătar”, a replicat un domn care stătea de minute bune la o coadă în fața unui grătar.

 

În cele trei zile de festival s-au gătit peste o tonă de carne de vită, sute de kilograme de carne de oaie și câteva zeci de kilogra­me de carne de pui.

×