x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 70.000 de bugetari în şomaj

70.000 de bugetari în şomaj

de Daniela Ivan    |    17 Iun 2010   •   00:00
70.000 de bugetari în şomaj
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Cel puţin 100.000 de bugetari ar trebui să fie concediaţi pentru ca salariile să revină la un nivel decent, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Ministrul a explicat că se referă strict la concedieri, întrucât nu mai există posturi neocupate la nivelul sistemului public.

În scrisoarea cu FMI este prevăzută o limită maximă a numărului de angajaţi din sistemul public pentru finele acestui an, de 1,29 milioane, faţă de 1,36 milioane în prezent, astfel că diferenţa de 70.000 reprezintă numărul de salariaţi care trebuie disponibilizaţi în acest an.

De altfel, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că nu va avea "niciun fel de rezervă" să reducă numărul de angajaţi ai instituţiei cu 25%, astfel încât cei care muncesc să poată primi integral drepturile salariale. "Nu o să am nici un fel de rezervă să reduc personalul ministerului cu 25%, astfel încât cei care muncesc să primească salariul integral, iar cei care nu muncesc să-şi caute de muncă în altă parte", a afirmat ministrul Economiei. Şi la Agricultură sunt anunţate concedieri. 2.820 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă, adică 26%-27% din totalul angajaţilor. "Avem două proiecte de restructurare, unul de disponibilizare şi altul de comasare. Cei mai mulţi angajaţi vor pleca din cadrul direcţiilor judeţene, respectiv circa 2.000 oameni. În total vor fi disponibilizaţi 2.820 de angajaţi", a afirmat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii.

Guvernul nu a discutat despre reduceri sau comasări de ministere, ci despre eficientizarea activităţii. Vlădescu a mai menţionat, referitor la o posibilă reducere a numărului de secretari de stat, că speră să nu fie nevoit să dea afară dintre ei, deoarece "am nevoie de toţi secretarii de stat", în număr de patru. România va lua banii de la FMI la 28 iunie. Tranşa a cincea este în valoare de 850 milioane de euro, iar banii vor merge direct la BNR. Însă banii de la UE vor intra în conturile Finanţelor.


Restanţele la credite vor exploda
În timp ce miniştrii se pregătesc de concedieri, bancherii anticipează al doilea val de restructurări de credite din cauza măsurilor de austeritate. "Dacă populaţia considerată angajată bugetar, care va avea veniturile reduse şi care are credite la noi, va mai putea să plătească? Nu. Trebuie să restructurăm 30% din portofoliul de credite? Cam atât reprezintă împrumuturile acordate bugetarilor. Asta înseamnă costuri, iar veniturile rămân la fel", a declarat directorul Piraeus Bank România, Cătălin Pârvu.


×
Subiecte în articol: observator