x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit actriţa Margareta Pogonat. “Ca om era minunată, ca actriţă era excepţională”

A murit actriţa Margareta Pogonat. “Ca om era minunată, ca actriţă era excepţională”

12 Mai 2014   •   10:45
A murit actriţa Margareta Pogonat. “Ca om era minunată, ca actriţă era excepţională”

Margareta Pogonat a plecat în Lumea celor drepţi. Va fi înmormântată marţi, 13 mai, în Cimitirul Iancu Nou – Bălăneanu

Cu multă discreţie şi-a trăit viaţa Margareta Pogonat... A fost o actriţă extraordinară, după cum spun mulţi artişti alături de care a jucat. Acuma a plecat din această lume, lăsând să vieţuiască, în memoria teatrului şi a filmului românesc, personajele pe care le-a realizat. A murit duminică, 11 mai, la vârsta de 81 de ani, după “o lungă şi nedreaptă suferinţă”, înmormântarea urmând să aibă loc marţi, de la ora 12:00, în Cimitirul Iancu Nou – Bălăneanu din Bucureşti.

“Am cunoscut-o! Ca om era minunată; ca actriţă era excepţională”, spune profesorul şi teatrologul Ion Toboşaru, menţionând că duminică seara s-a uitat la “Lumini şi umbre”, serial redifuzat la tv, în care a jucat şi Margareta Pogonat.

Uniunea Teatrală din România (UNITER) “îşi exprimă profunda tristeţe la dispariţia Margaretei Pogonat Caliopi”, amintind că actriţa s-a născut la 6 martie 1933 la Iaşi, iar bogata sa activitate în teatru şi film a fost completată cu activitatea de pedagog în învăţământul artistic.

După 1990 Margareta Pogonat a fost profesor de actorie la Universitatea “Spiru Haret”, având respectul şi dragostea studenţilor pe care îi învăţa ceea ce a învăţat şi ea – teatru.

După absolvirea Facultăţii de Actorie (ATF – 1958), a jucat pe scena Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoşani, pe scena Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, apoi pe cea a Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, realizând diverse personaje. Din 1974 a intrat în trupa Teatrului “Nottara”, având roluri în spectacolele “O noapte furtunoasă”, “Casa Bernardei Alba”, “Pensiunea doamnei Olimpia”, “Copiii Soarelui”, “Jocul”, “Oameni feluriţi”, “Clipa”, “Dansul morţii” etc.

Filmul i-a oferit, de asemenea, multe roluri, în “Pasărea furtunii” (1956), regia Dinu Negreanu, “Două lozuri” (1957) şi “Lumină de iulie” (1961) de Aurel Miheleş şi Gheorghe Naghi, apoi în “Amintiri din copilărie” şi “Tinereţe fără bătrâneţe” de Elisabeta Bostan, “Meandre” de Mircea Săucan, “Apoi s-a născut legenda” de Andrei Blaier, “Drum în penumbră” de Lucian Bratu, “Actorul şi sălbaticii” şi “Clipa” de Manole Marcus, “E atât de aproape fericirea” de Andrei Cătălin Băleanu, “Gloria nu cântă” de Alexandru Bocăneţ, “Crucea de piatră” de Andrei Blaier, “Binecuvântată fii, închisoare” de Nicolae Mărgineanu, “Margo” de Ioan Cărmăzan, dar şi în serialele TV “Pistruiatul” de Francisc Munteanu, “Lumini şi umbre” de Andrei Blaier, “Cuscrele” de Nae Cosmescu.
La Universitatea “Spiru Haret” a regizat spectacole, cu studenţii săi.
Margareta Pogonat a obţinut premiul Asociaţiei Cineaştilor din România înainte de 1990, iar în 2009, la Gala UNITER primea Premiul pentru întreaga activitate, acordat de Senatul Uniunii Teatrale din România. Are o stea, după modelul american Walk of Fame, în Ploieşti, alături de marii actori Toma Caragiu şi Ştefan Bănică.
Dumnezeu s-o ierte!

×