x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accidentul lui Condrea. Cât vor costa expertizele

Accidentul lui Condrea. Cât vor costa expertizele

de Diana Scarlat    |    25 Mai 2016   •   11:30
Accidentul lui Condrea. Cât vor costa expertizele
Sursa foto: andjic/Getty Images/iStockphoto

Stabilirea identităţii cadavrului, dar şi toate aspectele legate de accidentul în care a murit Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, se pot stabili repede şi fără dubii în urma unor expertize clasice, care nici nu costă foarte mult. Teoriile conspiraţiei nu vor dispărea, însă, nici în faţa probelor, dacă aceste expertize vor demonstra că Dan Condrea nu a fost ucis sau înlocuit.

 

Dacă în cazul căutării Elodiei, statul a cheltuit 125.000 de lei pentru căutări şi expertize, în cazul stabilirii identităţii şi condiţiilor producerii accidentului în care a murit Dan Condrea se vor cheltui cel mult 35.000 de lei, cu tot cu expertiza tehnică privind maşina. „Dacă se solicită expertiză auto, aceasta poate costa între 5.000 şi 15.000 de lei, în funcţie de complexitate. Sunt softuri foarte bune, aplicabile la o plajă extrem de mare de ciocniri, care dau o dinamică extraordinar de aproape de realitate a accidentului. Testul ADN este foarte uşor de făcut şi costă câteva sute de euro”, explică Lucian Petrică, expert criminalist, fost şef serviciu expertize în cadrul Institutului de Criminalistică al IGPR. Expertul spune că toate detaliile accidentului se pot determina cu exactitate, astfel încât să nu existe dubii în privinţa felului în care cel aflat la volan şi-a pierdut viaţa, dar şi în privinţa identităţii acestuia.

 

Presiunea media explică numărul echipelor de poliţişti

Experţii arată că detaliile erau clare pentru criminalişti în momentul constatării accidentului, astfel încât s-au fixat elementele principale şi s-au stabilit, cu ajutorul benzilor metrice, distanţele dintre elementele principale ale tabloului accidentului şi traseul urmat de maşină. Astfel se explică de ce prezenţa criminaliştilor la locul accidentului în seara producerii acestuia a fost foarte scurtă, de circa două ore, după care s-au adunat rămăşiţele. „Mutarea victimei pentru activităţile medicale a fost consemnată în procesul verbal iniţial, deoarece cadrele medicale şi cei de la descarcerare de la ISU au obligaţia, dacă ajung înaintea criminaliştilor, să comunice modificările produse în tabloul accidentului”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog.

 

Testul ADN pentru stabilirea paternităţii, de exemplu, costă la Institutul de Medicină Legală 1.200 de lei

 

×