x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ajutaţi tinerii cu autism! Ei sunt expuşi riscului excluderii de pe piaţa muncii

Ajutaţi tinerii cu autism! Ei sunt expuşi riscului excluderii de pe piaţa muncii

de Cristinel C. Popa    |    14 Ian 2015   •   15:04
Ajutaţi tinerii cu autism! Ei sunt expuşi riscului excluderii de pe piaţa muncii

Un proiect menit să faciliteze participarea la viaţa socială a tinerilor diagnosticaţi cu autism are nevoie de sprijin financiar. Cel puţin şase tineri diagnosticaţi cu autism din judeţul Iaşi vor participa la activităţi de dezvoltare a abilităţilor pentru a duce o viaţă independentă. Pe de altă parte, proiectul presupune organizarea de evenimente publice de informare şi conştientizare a opiniei publice cu privire la problematica autismului şi implicaţiile acestuia. “Scopul proiectului îl reprezintă dezvoltarea de abilităţi de viaţă independentă în rândul tinerilor diagnosticaţi cu autism, cu vârsta peste 16 ani, în vederea creşterii gradului de inserţie socială a acestora dar şi prin activităţi care au ca obiectiv informarea şi conştientizarea a cât mai multor actori comunitari. Frecventarea unui atelier de terapie ocupaţională le va creşte capacităţile profesionale şi de socializare necesare în obţinerea şi menţinerea, pe viitor, a unui loc de muncă într-o unitate protejată”, a spus Carmen Ghercă, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism Iaşi (ANCAAR).

Cum puteţi dona
“Cei şase tineri diagnosticaţi cu autism care ar putea beneficia de sprijin nu au multe alternative de participare activă la viaţa socială. Tinerii cu autism sunt expuşi riscului excluderii de pe piaţa muncii în lipsa unei pregătiri practice şi a unei supravegheri specializate. Ei deja frecventează clubul de terapie ocupaţională care se desfăşoară printre activităţile asociaţiei, progresele înregistrate fiind concret vizibile”, a mai spus Carmen Ghercă, preşedintele ANCAAR. Românii darnici, cu inimă bună, pot dona sume de la cinci lei în sus astfel: accesaţi link-ul https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Clubul-pentru-tineri-cu-autism Daţi click pe butonul Donează şi urmaţi paşii ce vă sunt descrieşi. Dumnezeu să-i ajute pe copiii cu autism!

Afecţiunea
Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică ce îngreunează interacţiunea socială şi abilităţile de comunicare. Cauzele specifice sunt încă necunoscute, iar incidenţa autismului este în creştere. În prezent, 1 din 100 de copii este diagnosticat cu autism. (www.ancaar-iasi.ro). “Cei mai mulţi dintre tinerii diagnosticaţi cu autism din judeţul Iaşi nu se regăsesc ca beneficiari ai serviciilor sociale furnizate în cadrul centrelor de zi şi foarte puţini dintre ei se pregătesc pentru integrarea în câmpul muncii. Datele statistice relevă faptul că, numărul serviciilor sociale publice specializate pentru recuperarea şi pregătirea socio-profesională este foarte mic.

×