x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alambicurile sunt in ilegalitate

Alambicurile sunt in ilegalitate

05 Mar 2004   •   00:00

99,98% dintre cazanele de tuica din Romania functioneaza ilegal.

"Numai 10 - 12 alambicuri din cele peste 60.000 existente au autorizatie de antrepozit fiscal", a declarat Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice.
Conform prevederilor noului cod fiscal, de la 1 ianuarie 2004, toti cei care produc tuica sau rachiu pentru comercializare, dar si imbuteliatorii sunt obligati sa se transforme in atrepozite fiscale. Operatiunea este gratuita, fara a fi necesara plata nici unei taxe. Cu toate acestea producatorii de tuica nu s-au inghesuit sa-si declare cazanele. Motivatia este ca toti cei care detin antrepozite fiscale trebuie sa plateasca acciza de 150 de euro/hl de alcool pur. Cei care nu si-au inregistrat cazanele risca o amenda cuprinsa intre 200 de milioane si un miliard de lei si confiscarea productiei. Sub incidenta acestei prevederi intra numai cazanele comunale.

VESTE REA. Deocamdata, taranii care produc pentru autoconsum nu trebuie sa se transforme in antrepozite fiscale. Situatia s-ar putea schimba incepand din 2007. Conform documentului de pozitie semnat de Romania, taranii vor fi obligati sa plateasca jumatate din acciza pentru 50 de litri de alcool destinat consumului individual.

Ce se produce peste aceasta canitate va fi acciza integral. "Inventariem producatorii de tuica si rachiuri naturale. Sper ca sa reusim sa termina m aceasta operatiune in cel mult o luna", a declarat Dragos Rusu, director general al Directiei Control Fiscal din cadrul Ministerului Finantelor Publice. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: observator