x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

17 Iun 2010   •   00:00
Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Judecătorul Augustin Zegrean este noul preşedinte al Curţii Constituţionale, pe fondul ultimelor dispute legate de preluarea acestor atribuţii între Ion Predescu şi fostul deţinător al acestei funcţii, Ioan Vida, al cărui mandat a expirat. Zegrean, considerat ca făcând parte din tabăra Puterii, va ocupa această funcţie timp de trei ani.

"În urma votului secret exprimat de cei 9 judecători, domnul judecător Augustin Zegrean a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale, cu 5 voturi «pentru» şi 3 «împotrivă», un buletin fiind anulat", informează Curtea Constituţională într-un comunicat, citat de Mediafax.

Augustin Zegrean (56 de ani) a fost desemnat membru al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu, în 2007, pentru un mandat de nouă ani, potrvit Mediafax.

Zegrean este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (1980). Între 1980 şi 1988 a fost consilier juridic, după care a fost avocat în Baroul Bistriţa - Năsăud, specializat în drept civil şi comercial.

Între 1990 şi 1992 a fost senator PD, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei.

În 2004 a fost ales deputat, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Articolul 7, alineatul, 1, din Legea privind Curtea Constituţională, prevede că CC are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de cinci zile de la înnoirea Curţii.

Potrivit legii de organizare, Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani.

Marţi, Iulia Motoc, care preia locul lui Nicolae Cochinescu, şi Ştefan Minea ce vine în locul lui Ioan Vida, au depus jurământul ca reprezentanţi ai CC, ceremonia desfăşurându-se la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.


×
Subiecte în articol: observator