x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani pentru TV și radio

Bani pentru TV și radio

de Diana Scarlat    |    11 Iun 2015   •   14:31
Bani pentru TV și radio
Sursa foto: IvicaNS/Getty Images/iStockphoto

Emisiunile culturale, educative şi informative de interes naţional vor beneficia de finanţare, în baza unei scheme de ajutor de stat. Bugetul total alocat va fi de 67,5 milioane de lei (echivalentul a 15 milioane de euro), în perioada 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire, conform unei OUG adoptate ieri de Guvern.

Schema de ajutor de stat a fost soluţia adoptată după ce fuseseră făcute alte propuneri, de reducere a TVA pentru televiziuni la 9% sau de înfiinţare a unui fond audiovizual cu banii proveniţi din cotizaţiile distribuitorilor TV. Finanţarea se va acorda în conformitate cu legislaţia europeană în materie de ajutor de stat, fiind aprobată prin Hotărârea de Guvern care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, procedura de acordare a finanţării şi de monitorizare. Decizia a fost luată de Executiv fără dezbatere publică şi fără a se cere opinia CNA, consultat doar pentru forma iniţială a proiectului de act normativ, care includea sprijinul financiar doar pentru emisiuni educative şi culturale, exceptându-le pe cele informative. Acestea au fost introduse în varianta finală a OUG.

Inițiatorul proiectului de act normativ pentru sprijinul financiar este Valentin Jucan, care a declarat că va lupta pentru a asigura elaborarea normelor metodologice de aplicare a ordonanţei, astfel încât „să fie corecte şi echitabile pentru toate televiziunile, să nu favorizeze pe una sau alta şi să fie în interesul cetăţenilor”.

 

×