x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu este "necăjit": Situaţia actuală din Educaţie perpetuează "fabricile de diplome"

Băsescu este "necăjit": Situaţia actuală din Educaţie perpetuează "fabricile de diplome"

04 Noi 2010   •   00:00
Băsescu este "necăjit": Situaţia actuală din Educaţie perpetuează "fabricile de diplome"

Preşedintele a declarat, la Radio România Actualităţi, că decizia CCR privind asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei, care în opinia sa este "încă neclară", a creat "o oarecare emoţie". Băsescu a menţionat că este "necăjit" că se tergiversează Legea Educaţiei, perpetuându-se astfel ineficienţa sistemului de educaţie românesc.

UPDATE: "Într-adevăr, decizia - după părerea mea încă necalară a Curţii constituţionale - a produs o oarecare emoţie. (...) Poate fi constatat un conflict, deşi legea trimisă în Parlament este a Guvernului. Ar fi Guvernul în conflict cu el însuşi că e aceeaşi lege", a declarat Traian Băsescu, la RRA.

"Trebuie să avem răbdare până vom citi decizia Curţii Constituţionale", a precizat şeful statului.

Întrebat dacă decizia luată de judecătorii CCR reprezintă un test pentru actuala coaliţie de guvernământ, Traian Băsescu a declarat că "până la urmă niciun om politic nu e cel care a decis să se întâmple aşa".

"Este un test puternic pentru soliditatea coaliţiei", a adăugat preşedintele.



Băsescu a menţionat că este "necăjit" că se tergiversează Legea Educaţiei, perpetuându-se astfel ineficienţa sistemului de educaţie românesc. "Cred că doar aparent UDMR este cel mai supărat", a mai spus el. Şeful statului a declarat că este "extrem de doritor ca România să aibă o lege modernă", în acord cu recomandările comisiei prezidenţiale şi cu Pactul pentru educaţie semnat de toate partidele.

Conform unor surse, citate de Mediafax, şeful statului a venit la Guvern la ora 11.00.

Şeful statului a discutat aproape două ore, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc şi cu vicepremierul Marko Bela despre Legea Educaţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a mers şi aseară, după şedinţa de Guvern, la Palatul Victoria, unde a avut cu premierul Emil Boc o discuţie de aproximativ 30 de minute, urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Surse guvernamentale au declarat, pentru Mediafax, că, miercuri, aflat în Slovenia, şeful statului l-a sunat pe premierul Emil Boc, în timpul şedinţei de Guvern, pentru a-l întreba dacă în timpul reuniunii de la Palatul Victoria s-a luat o decizie, împreună cu reprezentanţii UDMR, privind procerdura ce trebuie urmată în cazul Legii educaţiei, după decizia Curţii Constituţionale.

"Preşedintele, fiind plecat din ţară, a dorit să se intereseze direct de la premier despre stadiul Legii educaţiei, iar şeful Guvernului l-a informat pe şeful statului că intenţionează ca săptămâna viitoare să aibă o întâlnire cu conducerea Senatului pentru a insista ca dezbaterile parlamentare pe Legea Educaţiei să nu mai fie tergiversate. Premierul va explica Senatului că Legea educaţiei trebuie adoptată rapid, astfel încât prevederile acesteia să se regăsească, sub aspect financiar, şi în proiectul bugetului pe 2011", au arătat sursele citate.

Curtea Constituţională a constatat, ieri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Liderii UDMR s-au declarat profund nemulţumiţi de decizia CC şi au invocat inclusiv pozibilitatea ieşirii de la guvernare. De altfel, vicepremierul Marko Bela are programată o conferinţă de presă, joi, la ora 14.00. De asemenea, liderul Uniunii a convocat forurile decizionale ale UDMR pentru luni.

UDMR a fost promotorul ideii de asumare a răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, proiectul conţinând o serie de prevederi favorabile învăţământului în limbile minorităţilor naţionale.

Boc ar fi fost la un pas de demisie

În urma deciziei Curţii Constituţionale, premierul Emil Boc a fost la un pas să-şi prezinte demisia, conform unor surse din PDL. Problema a fost tranşată miercuri seară la Guvern, chiar cu preşedintele Traian Băsescu.

UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare, dacă obiectivele negociate cu partenerii de la PDL, printre care şi adoptarea Legii Educaţiei, nu sunt atinse.

Membrii Comisiei de Educaţie din Senat au aplaudat deciza judecătorilor. Printre parlamentarii mulţumiţi de hotărârea Curţii s-a aflat şi democrat-liberal Mihail Hărdău, lucru care i-a deranjat profund pe liderii UDMR.

Cel care a înclinat balanţa în favoare neconstituţionalităţii asumării a fost Petre Lăzăroiu, propus de preşedinţie pentru postul de judecător la Curtea Constituţională.

Legea va fi dezbătută în continuare în comisia de Învăţământ din Senat. Ea va fi adoptată ulterior în Parlement, prin vot.

×
Subiecte în articol: observator