x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basescu si Amarie s-au evitat fatis

Basescu si Amarie s-au evitat fatis

12 Ian 2005   •   00:00

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a intampinat ieri, cu o mustruluiala preventiva, pe noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Le-a promis insa ca Justitia va avea parte de independenta politica.

MIRUNA PASA

RACEALA. Ioan Amarie (foto stanga) si Traian Basescu (foto dreapta) n-au avut sa-si spuna prea multe cuvinte
Traian Basescu a fost ieri ceva mai bland cu procurorii si cu judecatorii, decat a fost in ziua precedenta cu Politia Romana.

Discursul sau tinut pentru inaugurarea noului Consiliu Superior al Magistraturii, incurajant in esenta, nu a fost lipsit insa de intepaturi.

AMENINTARE. Presedintele tarii i-a avertizat pe membrii CSM ca va veni la cat mai multe sedinte ale forului suprem al justitiei, pe care, potrivit legii, le va si prezida. El i-a sfatuit pe cei 19 magistrati sa-si voteze conducerea dincolo de orice conotatie politica si sa-si faca treaba independent. Membrii CSM l-au ales ieri ca presedinte pe judecatorul Dan Lupascu, seful Curtii de Apel Bucuresti, iar ca vicepresedinte, pe Liviu Dascalescu, de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

PROTECTIE. "Trebuie sa gasiti o formula mai rapida a proceselor, in special a celor de coruptie. Am trecut prin furcile proceselor si stiu ca lucrurile se pot tergiversa ani in sir. Din partea mea aveti garantia ca voi fi cel mai mare dusman al oricarui politician care incearca vreo influenta la adresa magistratilor. Nu voi ezita sa ma asez, pentru a va proteja, intre dumneavoastra si restul clasei politice, daca va fi nevoie", a sustinut Basescu. Lucrurile nu au fost insa nici pe departe atat de relaxate. Pe langa partea oficiala, presedintele tarii a cerut sa ramana cateva minute numai cu membrii CSM-ului, asa ca nu este exclus ca in spatele usilor inchise Basescu sa le fi transmis membrilor CSM mustruluieli dure. Nici traditionala sampanie nu a fost bauta cu prea multa placere. Procurorul general Anticoruptie, Ioan Amarie, seful institutiei care a instrumentat dosarul "Flota", si presedintele Basescu, implicat in acest caz, s-au evitat cat au putut si au trecut glaciali peste ciocnirea cupelor cu sampanie.

PROMISIUNE

"Din partea mea aveti garantia ca voi fi cel mai mare dusman al oricarui politician care incearca vreo influenta la adresa magistratilor. Nu voi ezita sa ma asez, pentru a va proteja, intre dumneavoastra si restul clasei politice, daca va fi nevoie" - Traian Basescu presedintele Romaniei

FARA INFLUENTE

"Numai cel care nu este stapan pe el poate cadea victima unei influente politice. Consiliul Superior al Magistraturii este o corabie care pluteste, chiar daca tsunami stanga si tsunami din dreapta incearca sa-i schimbe cursul" - Dan Lupascu presedintele CSM
×
Subiecte în articol: basescu observator