x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baze militare - Americanii se instaleaza la Constanta si Fetesti

Baze militare - Americanii se instaleaza la Constanta si Fetesti

de Oana Stancu Zamfir    |    24 Oct 2005   •   00:00
Baze militare - Americanii se instaleaza la Constanta si Fetesti

Statele Unite vor avea patru baze militare: la Kogalniceanu, Babadag, Port Constanta si Fetesti.

Instalarea bazelor americane in Romania se afla in faza de ultime retusuri, inaintea semnarii acordului pentru care ar putea veni la Bucuresti secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Statele Unite sunt decise sa isi instaleze baze americane in sud-estul Romaniei, dupa recenta palma batuta cu Bulgaria, acordul cu Bucurestiul fiind in faza de semnare. "Practic, negocierile sunt terminate intre cele doua echipe. Acum, acordul este, pentru o ultima revizuire, la Departamentul de Stat al SUA si la Ministerul roman al Afacerilor Externe. Speram ca doar mici detalii sa mai fie de discutat in continuare. Semnarea acordului este mai mult o chestiune administrativa", a dezvaluit ieri presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea avuta tot ieri cu Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui SUA. Micile detalii vizeaza printre altele "discutarea oportunitatii unei vizite in Romania", a mai spus Basescu, oficialul american asteptat la Bucuresti, urmand a fi "stabilit de Guvernul Statelor Unite".

Dupa ce se zvonise sosirea la Bucuresti a secretarului Apararii, Donald Rumsfeld, surse autorizate spun ca insasi secretarul de stat Condoleezza Rice ar veni la semnarea acordului.

Stephen Hadley a sustinut la randul sau ca "s-au facut progrese semnificative" in definitivarea documentului. "Asteptam cu nerabdare incheierea cat mai rapida a acestui acord", a subliniat consilierul lui Bush.

PATRU BAZE. Potrivit sefului statului, zona aleasa de americani va fi "Babadag-Constanta si chiar Fetesti". Surse autorizate spun ca este vorba despre patru baze americane, la Babadag, portul Constanta, aeroportul Mihail Kogalniceanu si la Fetesti. Comandamentul american in Romania va fi instalat la Kogalniceanu, de unde va fi coordonata si rotirea contingentelor militare americane din Irak. Poligonul de la Babadag va fi folosit de partea americana pentru a-si antrena militarii inaintea unor misiuni internationale, iar baza aeriana de la Fetesti va functiona ca unitate militara mixta, romano-americana. Bazele vor fi construite, spun sursele citate, pentru gazduirea permanenta a circa 500 de militari, cu posibilitate de extindere insa pana la 20.000.

CHELTUIELI. Cat despre acoperirea costurilor, ministrul Apararii, Theodor Atanasiu arata ca partea romana a propus SUA ca Romania sa gestioneze constructia bazelor pe care sa le inchirieze apoi Statelor Unite pe zece ani, astfel incat Romania sa isi amortizeze investitia. La finalul acestei perioade, bazele fie vor fi reinchiriate SUA, fie vor fi folosite de armata romana, mai spunea Atanasiu.

INTELEGERE
"Practic, negocierile sunt terminate intre cele doua echipe. (...) Speram ca doar mici detalii sa mai fie de discutat in continuare. Semnarea acordului este mai mult o chestiune administrativa" - presedintele, Traian Basescu

INCA DOUA LUNI
Americanii si bulgarii s-au inteles deja asupra bazelor pe care SUA le vor amenaja la sud de Dunare. Pana la mijlocul lunii decembrie, autoritatile de la Sofia vor face cunoscute numele bazelor pe care americanii le-au ales deja. Acesta a fost mesajul ministrului bulgar al Apararii, Vesselin Bliznakov, care s-a intalnit, saptamana trecuta, la Washington, cu o delegatie condusa de Robert Loftis de la Departamentul american de Stat. Loftis, negociatorul americanilor, urmeaza sa viziteze Bulgaria in noiembrie pentru a definitiva ultimele detalii, scrie agentia Novinite. Ca si Romania, Bulgaria este un partener strategic al Aliantei Nord-Atlantice pentru politica NATO fata de Orientul Apropiat si Indepartat. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: observator