x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilant - Procurorii laudati, judecatorii certati

Bilant - Procurorii laudati, judecatorii certati

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    21 Feb 2006   •   00:00
Bilant - Procurorii laudati, judecatorii certati

Ministerul Public si-a prezentat ieri bilantul de activitate pe anul trecut, care a contrazis majoritatea criticilor lansate la adresa institutiei in ultimul timp. Datele prezentate si reactiile oficialilor invitati arata ca procurorii, in ciuda conditiilor precare de lucru, au facut eforturi mari pentru a tine pasul cu evolutia rapida a infractionalitatii.

Presedintele Traian Basescu a fost invitatul care a avut, de departe, cel mai bun mesaj la adresa activitatii Ministerului Public. El i-a incurajat pe procurori si a punctat evolutia muncii acestora. "Se vede la Parchetul General efortul de a prinde vremea din urma, de a raspunde nevoilor actualei societati", a sustinut Basescu. El a atras insa atentia asupra problemei de perceptie, de care sufera intregul sistem judiciar, si le-a spus procurorilor sa gaseasca formulele de a face cunoscute atat realizarile, cat si esecurile institutiei. "Atat timp cat contribuabilul, cel caruia generic ii spunem popor, nu are constiinta faptului ca institutiile statului il protejeaza, il apara, vegheaza la bunul public, la diminuarea infractionalitatii, va fi greu ca perceptia despre institutie sa fie pozitiva", a aratat seful statului.

ATAC LA JUDECATORI. Basescu a pus credibilitatea scazuta a Justitiei pe seama unor dosare care in final nu s-au soldat cu pedepsirea vinovatilor. "Raspunsul procurorilor este simplu. Nu pe noi ne are in fata cetateanul cand se adreseaza Justitiei, ci pe judecatori, nu noi am facut improprietari ilegale prin hotarari judecatoresti, nu noi am dat solutii ca dupa ce a fost devalizata o banca precum Bancorex toata lumea este nevinovata." Seful statului a aratat ca le intelege nemultumirile si a aruncat tara acestor greseli in curtea judecatorilor: "Nu dumneavoastra, procurorii, sunteti cei care constatati nevinovatii in mari acte de coruptie. Asa este. Si stiu ca intotdeauna ati fost de cealalta parte a baricadei in marile cazuri care s-au solutionat negativ si fara rezultul asteptat si indreptatit in instante". Presedintele a declarat ca in instante exista inca "un nivel ridicat de coruptie" si a cerut procurorilor sa lucreze pentru a da semnalul ca Romania a devenit intr-adevar un stat de drept.

INDEMNURI. Basescu a transmis ieri trei indemnuri esentiale pentru toti procurorii: sa respecte tot timpul drepturile omului, sa nu se lase intimidati de dreptul cercetatilor de a se apara public si sa aplice legea indiferent de calitatea persoanei anchetate. "Va incurajez cu toata fermitatea sa stiti ca inculpatul are dreptul sa se apere public, iar dumneavoastra aveti obligatia sa aparati legea. Pare, la un moment dat, a fi o lupta nedreapta pentru imaginea procurorului si, totusi, trebuie sa vi-o asumati. Aveti obligatia sa plecati de la premisa dreptului oricarui cetatean de a se exprima liber si asta nu trebuie sa lase nici o amprenta asupra activitatii procurorului." Basescu a catalogat respectarea drepturilor omului ca fiind "prima carte de vizita care se pune pe pieptul unui procuror". De asemenea, procurorii au fost sfatuiti sa nu tina cont ca persoana anchetata este om politic sau o persoana cu foarte mare potential economic, pentru ca toti sunt egali in fata legii.

PREMIERUL. Mult mai rezervat, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a vorbit, in opt minute, despre importanta Ministerului Public si nu a ratat ocazia de a critica scurgerile de informatii catre presa sau problemele de credibilitate ale institutiei. Premierul s-a aratat nemultumit de faptul ca date din anchete sunt divulgate neoficial catre presa, si nu in cadrul comunicarii oficiale. "Prea des vad asa-numite informatii care apar din surse judiciare si care premerg comunicarea oficiala pe care Ministerul Public trebuie sa o faca", a spus Tariceanu. El a apreciat ca sistemul informatiilor divulgate prin astfel de surse creeaza premise pentru speculatii de care procurorii nu au nevoie. Omitand parca telefonul inoportun pe care in mai 2005 l-a dat procurorului general in cazul Rompetrol, premierul a subliniat ca Guvernul pe care il conduce nu s-a amestecat vreodata in actul de justitie. "Dincolo de speculatii si interpretari ale unor situatii sau vorbe, nu a existat, din partea Guvernului sau a prim-ministrului, nici un fel de ingerinta in activitatea procurorilor", a incheiat Tariceanu.

RASCRUCE
"Am convingerea ca suntem la un moment de cumpana: ori statul si institutiile sale incep sa functioneze, dand semnalul ca au devenit capabile sa aplice legea, ori aceasta pornire a institutiilor statului va fi oprita. Fie de adevarate campanii impotriva procurorilor, fie eventual de oameni din spectrul politic. (...) Atat timp cat contribuabilul nu are constiinta faptului ca institutiile statului il protejeaza, va fi greu ca perceptia despre institutie sa fie pozitiva" - Traian Basescu, presedintele Romaniei

MONICA MACOVEI A FOST MAREA ABSENTA
LA BRUXELLES. Monica Macovei a scapat prilejul de a auzi aprecierile exprimate la adresa echipei lui Botos
Unul dintre cei mai aprigi critici ai activitatii Parchetului General, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a lipsit de la "darea de seama" a Ministerului Public. Monica Macovei nu a onorat invitatia primita, motivand ca trebuie sa fie prezenta la intrunirea Consiliului JAI care are loc zilele acestea la Bruxelles. Ministrul de Interne Vasile Blaga, si el participant la reuniunea de la Bruxelles, a gasit insa o posibilitate de a fi prezent la bilantul Ministerului Public, spre deosebire de colega lui de guvern care administreaza Justitia. "Marea absenta" nu a trecut neobservata, mai ales ca ministrul Justitiei nu a transmis nici un mesaj procurorilor.

Ministrul Vasile Blaga a spus insa transant ceea ce a avut de zis. El s-a plans de numarul mic de procurori care ii coordoneaza pe ofiterii de politie judiciara si a aratat ca este cel mai mic din tarile candidate sau membre ale Uniunii Europene. In prezent, ofiterii de politie judiciara sunt condusi si controlati nemijlocit de procuror. Schimbarea a adus imbunatatiri ale calitatii activitatii, dar "din pacate, in planul operativitatii rezultatele nu sunt la fel de bune, din cauza numarului mic de procurori", a declarat Blaga. De exemplu, 170 de procurori ai DIICOT trebuie sa coordoneze 2.200 de ofiteri. "Romania are in prezent 1,9 procurori la 20.000 de locuitori. Bulgarii, cu care vom intra in UE la 1 ianuarie 2007, au 2,8 procurori, Lituania, cinci procurori... Nici nu discut de statele membre... Asta este realitatea."

PROBLEMA LUI BOTOS
Crima organizata, macrocriminalitatea economico-financiara, traficul de persoane, droguri, alcool, tigari si spalarea de bani au fost aspectele de care s-a preocupat cu preponderenta in ultimul an Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a prezentat ieri activitatea institutiei pe care o conduce si a declarat ca principalul obiectiv pentru 2006 este "consolidarea rezultatelor obtinute in 2005". Ministerul Public se loveste insa de o mare problema, a precizat procurorul general. Este vorba despre "insuficienta resurselor umane". "In acest moment se lucreaza cu un deficit de personal de aproape o patrime. Se impune ca impreuna cu CSM si Ministerul Justitiei sa identificam posibilitatile de completare a schemei de personal, fara a face insa rabat de la calitatea pregatirii procurorilor", a sustinut Botos.
×