x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gitanas Nauseda, reales. Actualul președinte şi-a anunţat victoria în alegerile din Lituania

Gitanas Nauseda, reales. Actualul președinte şi-a anunţat victoria în alegerile din Lituania

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2024   •   07:41
Gitanas Nauseda, reales. Actualul președinte şi-a anunţat victoria în alegerile din Lituania
Sursa foto: Hepta

Gitanas Nauseda şi-a anunţat duminică realegerea în funcţia de preşedinte al Lituaniei, după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în această ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, vecină cu Rusia, notează Reuters.

Lituanianul Gitanas Nauseda și-a anunțat realegerea într-un scrutin prezidențial duminică, în urma unei campanii dominate de preocupările de securitate din Uniunea Europeană și membru NATO, alături de Rusia.

Națiunea baltică de 2,8 milioane de oameni a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022 . Ca și alte țări din regiune, își face griji că ar putea fi următoarea țintă a Moscovei.

Rezultatele din aproape 90% din secțiile de votare au arătat că Nauseda, în vârstă de 60 de ani, a câștigat aproximativ trei sferturi din voturi, urmată de prim-ministrul Ingrida Simonyte, în vârstă de 49 de ani, din partidul de guvernământ, de centru-dreapta, Uniunea Patriei.

Nauseda a câștigat primul tur al alegerilor din 12 mai cu 44% din voturi, sub cei 50% de care avea nevoie pentru o victorie totală.

Puțin peste jumătate dintre lituanieni cred că un atac rusesc este posibil sau chiar foarte probabil, potrivit unui sondaj ELTA/Baltijos Tyrimai realizat între februarie și martie. Rusia a respins în mod regulat temerile că ar putea ataca un membru NATO.

Președintele Lituaniei are un rol semi-executiv, care include conducerea forțelor armate, președinția organului suprem de apărare și securitate națională și reprezentarea țării la summiturile UE și NATO.

Președintele stabilește politica externă și de securitate în tandem cu guvernul, poate opune legi de veto și are un cuvânt de spus în numirea oficialilor cheie precum judecătorii, procurorul șef, șeful apărării și șeful băncii centrale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Gitanas Nauseda reales lituania