„Motivul acestei decizii majore, dar asumate, este dorinţa fermă a organizaţiei de a se delimita de orice acţiuni care pot fi interpretate sau speculate politic în această perioadă de campanie electorală, a transmis Forumul APPR. Conducerea organizației spune că a primit semnale care indicau că anumite forţe politice doresc să folosească mobilizarea fermierilor pentru a câştiga capital de imagine şi a specula în favoarea lor situaţia grea din agricultura românească.
În aceste condiții, reprezentanții fermierilor susțin că există riscul real al confiscării mesajelor şi revendicărilor legitime ale fermierilor şi transformarea lor într-o armă împotriva adversarilor politici. „În contextul apropierii alegerilor europene (total insuficient promovate în România, din punctul nostru de vedere), am solicitat fiecărui grup politic parlamentar o listă de priorităţi şi măsuri pentru a aborda provocările actuale din sectorul agricol, angajamentele pe care intenţionează să le pună în aplicare pentru a sprijini fermierii români şi pentru a asigura sustenabilitatea şi competitivitatea lor în cadrul agriculturii Uniunii Europene. Dorim să stabilim un dialog constructiv şi să colaborăm eficient pentru atingerea obiectivelor comune - dar, ca organizaţie de fermieri, nu facem politică! Subliniem că problemele noastre rămân şi chiar se agravează pe zi ce trece, odată cu tergiversarea de către autorităţi a unor soluţii structurale, eficiente şi bine fundamentate, aşa cum am solicitat încă din luna ianuarie”, arată Forumul APPR
„(…) În condiţiile deciziei ca mişcările noastre de protest să nu interfereze cu campania electorală şi să nu influenţeze rezultatul alegerilor şi asocierea noastră cu partide politice, vom relua organizarea acestora după data de 9 iunie 2024. (...) Inacţiunea şi temporizarea excesivă nu reprezintă o opţiune atunci când miza este viitorul fermierilor români şi al agriculturii naţionale. Mobilizarea fermierilor va continua până când vor fi implementate soluţiile necesare pentru redresarea agriculturii româneşti!”.
Prea puține promisiuni onorate
Forumului APPR este decis să nu renunțe la proteste naționale, pentru că prea puţine dintre problemele cu care se confruntă sectorul şi-au găsit rezolvarea în urma protestelor de la începutul anului. Atunci, timp de mai multe săptămâni, fermierii și transportatorii au protestat în țară până când au semnat un acord cu premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a pune capăt acțiunilor de stradă. Executivul se angaja, printre altele, să adopte mai multe acte normative pentru sprijinirea fermierilor și se estima atunci că aproximativ 600 de milioane de lei vor fi alocate către producătorii autohtoni de tomate, cartofi și usturoi, precum și către crescătorii de animale. Multe dintre promisiunile de atunci ale Guvernului nu au fost onorate, ceea ce îi nemulțumește pe fermieri.
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti este o structură profesională federativă înfiinţată în anul 2012, formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului profesional agricol din România.
Ministrul Agriculturii încearcă să calmeze spiritele
Recent, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis că doleanțele fermierilor se vor rezolva. Zilele trecute el a avut la sediul ministerului o întâlnire cu reprezentanții fermierilor, ocazie cu care au fost abordate mai multe probleme aflate pe agenda fermierilor, precum managementul riscului, derogarea la neonicotinoide (tratarea semințelor de cereale și oleaginoase cu pesticide neonicotinoide, chiar dacă acestea sunt interzise în Uniunea Europeană încă din 2018 - n.red), accesul la creditare, Legea arendei, reglementarea sistemului antigrindină, etichetarea produselor agroalimentare și digitalizarea în agricultură. De asemenea, el a dat asigurări fermierilor că va continua să susțină la Consiliul de miniștri de la Bruxelles creșterea bugetului Politicii Agricole Comune și a nivelului plăților directe, simplificarea condiționalităților de mediu, având în vedere contextul economic dificil, eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție și continuarea derogării la neonicotinoide.
Derogarea la neonicotinoide, greu de continuat
Deși pe lista solicitărilor figurează și continuarea derogării la neonicotinoide, acest lucru va fi greu, dacă nu imposibil de făcut, în contextul în care Comisia Europeană doreşte acum să înăsprească regulile privind utilizarea de urgenţă a pesticidelor interzise în UE. Potrivit unei versiuni preliminare a unui document aflat în discuție la Bruxelles, ţările comunitare nu vor mai putea autoriza utilizarea substanţelor interzise în mod explicit. În 2018, Comisia Europeană a interzis trei neonicotinoide (imidacloprid, tiametoxam şi clotianidin) din cauza daunelor aduse albinelor şi altor polenizatori, cu excepţia culturilor de seră. Cu toate acestea, statele membre au ocolit interdicţia prin articolul 53 din Regulamentul 1107/2009, care permite comercializarea „de urgenţă” a produselor neaprobate sau restricţionate de UE timp de până la 120 de zile, când nici un alt mijloc nu poate controla un pericol iminent, cum ar fi un parazit rar.