x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bodiguarzi la izvoarele minerale

Bodiguarzi la izvoarele minerale

de Octavian Herta    |    27 Apr 2009   •   00:00
Bodiguarzi la izvoarele minerale

Pentru prima oară în România, o firmă privată a restricţionat accesul turiştilor la izvoarele cu ape minerale dintr-o staţiune, postând la intrare bodiguarzi înarmaţi cu bastoane şi spray-uri lacrimogene.



Se întâmplă în Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea, acolo unde patronii SC Olăneşti Riviera SA - firmă care a concesionat în 2001 izvoarele minerale, au hotărât să intre în istorie printr-o măsură catalogată drept aberantă de către autorităţi, hotelieri şi cetăţeni.

Beneficiari ai unui contract de concesiune cel puţin dubios, încheiat pe vremea guvernării PSD, pentru cinci ani, şi prelungit în 2006 de către liberali pentru alţi 20, cu sprijinul nemijlocit al unor influente persoane publice, controversaţii oameni de afaceri, Ion şi Maria Tudor au hotărât să pună bocancul pe staţiunea Băile Olăneşti.


PRACTICI NECONCURENŢIALE
La jumătatea săptămânii trecute, turiştii aflaţi în staţiune au avut surpriza să constate că nu pot avea acces la izvoare. Ei au fost informaţi de paznicii plantaţi în faţa acestora că au ordin să nu permită accesul decât localnicilor, în baza actelor de identitate. Cât despre turiştii cazaţi la majoritatea hotelurilor din staţiune, aceştia au fost trimişi la plimbare.

Măsura luată de patronii SC Olăneşti Riviera SA i-a revoltat peste măsură pe hotelieri, care au organizat un adevărat miting în faţa primăriei din localitate. Aceştia i-au acuzat pe soţii Tudor că nu fac altceva decât să încalce normele în vigoare, abuzând de un contract neconstituţional, obţinut prin metode obscure, cu concursul autorităţilor centrale şi locale.

Hotelierii au lăsat să se înţeleagă că, de fapt, miza este eliminarea de pe piaţă a concurenţei. Interzicerea accesului la izvoare a turiştilor cazaţi la alte unităţi hoteliere decât cele al Olăneşti Riviera şi a celor două-trei agreate de societate, reprezintă, în opinia hotelierilor, o încălcare gravă a practicilor concurenţiale.

Pericolul cel mai mare este însă ca turiştii să ocolească de acum încolo staţiunea iar reclama negativă adusă Olăneştiului de acest scandal să degenereze într-un adevărat dezastru de imagine, pe termen lung. Concesionarea izvoarelor de la Olăneşti seamănă izbitor cu privatizarea Petrom sau cu scandalul Sterling. Statul a înstrăinat sau concesionat resursele subsolului pentru redevenţe de nimic unor firme "deştepte", în detrimentul cetăţenilor României.
TUDORII AU TĂIAT APA
Fără a beneficia de un turism bazat pe agrement, staţiunea Băile Olăneşti a devenit celebră aproape exclusiv datorită apelor sale cu proprietăţi curative. Îmbogăţiţi peste măsură după Revoluţie, soţii Tudor au înţeles imediat asta şi, cu prima ocazie, au încheiat un contract extrem de avantajos în anul 2001, pe timpul guvernării PSD.

În schimbul unei redevenţe simbolice către statul român, patronii Olăneşti Riviera au primit dreptul de a exploata pentru următorii cinci ani apele minerale din staţiune. Deşi nu au fost de acord niciodată cu această concesionare, toţi hotelierii au fost nevoiţi să încheie contracte cu firma soţilor Tudor, pentru ca turiştii lor să poată beneficia de apele minerale.

Pentru fiecare zi de tratament, hotelierii au plătit miliarde de lei în contul turiştilor, sau mai exact, în cel al Olăneşti Riviera. Curios este faptul că în 2001, Primăria Băile Olăneşti nu a făcut niciun fel de demers pentru a administra izvoarele, deşi ar fi obţinut beneficii imense pentru localitate, care s-ar fi putut concretiza în taxe şi impozite, folosite ulterior la dezvoltarea infrastructurii. Şi asta, cu atât mai mult cu cât bugetul localităţii a fost mereu unul sărac, insuficient pentru executarea unor lucrări de interes public.

Administratorii de atunci ai Băilor Olăneşti s-au mulţumit să asiste la o concesionare extrem de profitabilă, făcută în dauna statului, fără a avea nici măcar curiozitatea să solicite o copie după acel contract. Ulterior, toată lumea s-a resemnat cu ideea că respectivul contract este unul secret şi nimeni nu a mai avut curiozitatea să descopere adevărul. În anul 2006, de data aceasta în plină guvernare liberală, contractul este prelungit pentru încă 20 de ani. Se pare că o contribuţie majoră ar fi avut-o şi liderul PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, pe atunci deputat. La trei ani după această prelungire a contractului, în urmă cu câteva zile, buboiul de la Olăneşti a explodat. Fără niciun fel de anunţ prealabil, conducerea Olăneşti Riviera pune "lacătul" pe izvoare, plantează bodiguarzi şi pune pe jar hotelierii şi administraţia publică locală.
ACUZE
Zilele trecute, forfotă mare în faţa Primăriei Băile Olăneşti. Mai mulţi hotelieri, revoltaţi de blocarea accesului la izvoare, au solicitat o întâlnire cu conducerea primăriei. În cele din urmă, aceştia sunt primiţi în sala de Consiliu de către viceprimarul Sorin Vasilache şi secretarul Ion Gorgan.

Timp de mai bine de o oră, în prezenţa reprezentanţilor presei, hotelierii şi-au exprimat punctele de vedere, susţinând la unison că situaţia este una cel puţin anormală. La rândul său, viceprimarul a recunoscut că lucrurile nu pot rămâne aşa, însă nu a reuşit să ofere şi soluţii. Alături de secretar, acesta a făcut referire la faptul că există un contract de concesionare, pe care însă nimeni nu l-a văzut până acum.

"Am constatat că situaţia nu era chiar aşa cum se reclamase. Oamenii au putut să intre, au luat apă dar li s-a comunicat ca în zilele următoare să consulte un medic la unităţile de tratament abilitate din staţiune. După aceea, ne-am deplasat la Olăneşti Riviera SA, am vorbit cu doamna director Uţă şi am cerut detalii cu privire la situaţie. Primăria nu ştia că va fi pusă pază la izvoare. Ni s-a spus că nu se va obstrucţiona accesul, însă fiecare turist va trebui să consulte medicii iar în baza fişei de tratament şi a unui tichet eliberat de societate fiecărei unităţi hoteliere, pentru a avea acces la izvoare. Am pus problema: dacă un turist stă o zi, o oră şi vrea să guste din ape? Ni s-a spus: nicio problemă, vom aduce o măsuţă şi pahare de unică folosinţă! S-a pus problema şi celor din staţiune. Oamenii au senzaţie că se păzesc ori depozite de armament, ori un magazin de bijuterii. Ni s-a spus că pentru cetăţenii oraşului, accesul la apă este nelimitat. Ulterior, hotelurile vor primi tichetele. Nu ne-am mai întâlnit cu astfel de situaţii, ca societatea concesionară să obstrucţioneze accesul la izvoare. Acestea sunt de la natură şi cu toţii avea dreptul de a avea acces la ele, nelimitat", a spus viceprimarul. Acesta a adăugat că firma concesionară avea obligaţia să întreţină izvoarele, însă a recunoscut că nu s-au făcut alte îmbunătăţiri decât montarea unor geamuri termopan. Până acum, primăria a asigurat toate condiţiile de acces la izvoare, Olăneşti Riviera profitând de investiţiile edilitare. Sorin Vasilache a mai spus că îşi doreşte ca primăria să preia izvoarele, însă nu a reuşit să ofere şi soluţiile.

La rândul său, secretarul primăriei, Ion Gorgan a lăsat să se înţeleagă că nu se poate face nimic, atâta timp cât contractul de concesionare nu este desecretizat. "Încercări de preluare a resurselor naturale de către primării s-au făcut în toată ţara. Partea proastă este că aceste contracte au fost obţinute de către nişte firme privilegiate.

Intervenţii pentru modificarea Legii 85 s-au făcut la mai multe niveluri şi se fac în continuare. Primăriile nu au avut nici un cuvânt de spus la momentul concesionărilor, întrucât resursele minerale reprezintă bun naţional", a spus secretarul. Interesant este că unii dintre hotelierii prezenţi la întâlnire au lăsat să se înţeleagă că nici foştii şi nici actualii administratori ai localităţii nu au avut interesul să rezolve problema izvoarelor. Din spusele lor a reieşit că actuala conducere a primăriei ar fi fost sprijinită în campania electorală chiar de familia Tudor. Viceprimarul a negat aceste acuzaţii, menţionând că nici faptul că a fost recepţioner la Hotelul Livadia nu i-ar fi influenţat în vreun fel atitudinea.

În acest moment, SC Olăneşti Riviera SA plăteşte o redevenţă de 2 euro pentru mia de litri de apă, în timp ce hotelierii plătesc către firmă 6,8 lei pe zi pentru fiecare turist. Profitul societăţii este aşadar, unul enorm, în condiţiile în care statul român încasează sume ridicole pentru un bun al său.

"Ni s-a impus preţul, l-am acceptat, în urma unei discuţii între domnul prefect şi domnul Tudor. Am acceptat chiar şi plata anticipată. Am virat banii şi după câteva zile, ne-au trimis banii înapoi, cu intenţia de a ne amăgi. Nu s-au încheiat încă aceste contracte, iar fără ele, turiştii noştri nu pot avea acces la apele minerale. În acest fel, noi pierdem bani, pierdem posibilitatea de a accesa fonduri europene. Pe cei de la Olăneşti Riviera îi interesează de fapt să se ducă turiştii numai la ei. Chiar ne-au zis că ne dau nouă turiştii care nu mai au loc la ei. Au fost contactaţi hotelieri care au fost îndemnaţi să-şi trimită turiştii la baza lor de tratament. Am fost prezent la discuţia între prefect şi domnul Tudor şi reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut accesul la ape", a spus unul dintre reprezentanţii hotelierilor, Ion Linte, manager al Hotelului Select.

Acesta a făcut o serie de adrese către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, însă răspunsurile primite nu au fost de natură să-l mulţumească. "În acest moment, am primit tichetele de la Olăneşti Riviera. Nu aşa trebuie rezolvată problema. Sunt două variante: concesionarea apelor către Consiliul Local Băile Olăneşti sau fixarea unui preţ normal pentru hotelieri. Între timp, am aflat că s-a mărit şi numărul paznicilor la izvoare. Este inadmisibil. Au vrut să pună şu uşi la Izvorul 24, însă nu le-a permis primăria acest lucru", ne-a declarat la finele săptămânii trecute Ion Linte.
RĂSPUNSUL ANRM
Iată ce răspuns a primit Ion Linte de la ANRM, la începutul lunii aprilie: "Referitor la adresa dumneavoastră nr.26/17.03.2009, înregistrată la ANRM cu nr.630/19.03.2009, privind accesul liber şi neîngrădit la resursele minerale, vă comunicăm următoarele: ● resursele minerale se pun în valoare prin activităţi miniere care se concesionează persoanelor juridice române sau străine ori se dau în administrarea instituţiilor publice de către ANRM (art.13 din Legea Minelor nr.85/2003), iar exploatarea minieră se realizează pe baza unei licenţe exclusive;
● ANRM concesionează activităţi de exploatare a zăcămintelor de ape minerale naturale, terapeutice şi geotermale aparţinând aceleiaşi structuri acvifere şi nu a surselor de descărcare a acesteia prin emergenţe naturale (izvoare) şi foraje;
● SC Olăneşti Riviera SA, ca titular al Licenţei de concesiune pentru exploatare nr.2221/2001, este societatea comercială direct răspunzătoare de exploatarea, valorificarea şi protecţia zăcământului de ape minerale terapeutice şi geotermale Băile Olăneşti şi poate încheia contracte de furnizare a apei minerale naturale terapeutice şi geotermale Băile Olăneşti şi poate încheia contracte cu diferiţi beneficiari, numai în limita rezervei disponibile;
● din documentele transmise de către SC Olăneşti Riviera SA rezultă că prin adresa nr.520/11.03.2009, aceasta propunea încheierea unui contract de furnizare, în condiţiile în care termenul de prelungire prin act adiţional al celui încheiat în 29.01.2008 expirase în 28.12.2008.
Vă comunicăm, de asemenea, că ANRM nu are atribuţii şi responsabilităţi, privind încheierea de contracte de furnizare a apei minerale terapeutice şi în stabilirea preţului de livrare a apei minerale terapeutice, iar soluţionarea aspectelor semnalate de dumneavoastră intră în responsabilitatea şi competenţa altor instituţii".


POLITICIENII NU SUNT DE ACORD CU ATITUDINEA OLĂNEŞTI RIVIERA
Situaţia de la Băile Olăneşti a provocat ample reacţii în rândul politicienilor. Indiferent că fac parte din PSD, PD-L sau PNL, aceştia par să fie împotriva practicilor abuzive ale familiei Tudor. Interesant este că, deşi Ion Tudor este membru PD-L, colegii săi de partid nu împărtăşesc atitudinea sa cu privire la modul în care trebuie exploatate izvoarele de la Olăneşti. Deputaţii democrat-liberali Sorin Zamfirescu şi Samoil Vâlcu se declară împotriva concesionării resurselor naţionale unor firme private.

"Accesul la izvoarele minerale nu poate fi restricţionat, din punct de vedere constituţional. Apa curge liberă şi, eventual, poate fi fixat un orar de funcţionare, nimic mai mult. Nu ştiu foarte multe despre situaţia de acolo, am aflat doar că sunt nişte probleme. Cred că cea mai în măsură să rezolve problema este doamna ministru al Turismului, Elena Udrea. Probabil că în cadrul vizitei la Vâlcea domniei sale, care va avea loc curând, va putea oferi o soluţie. Un parlamentar nu poate face prea multe, mai ales că am înţeles că există şi un contract", ne-a declarat Sorin Zamfirescu, deputat pe colegiul Rm. Vâlcea - Nord, în care intră şi Olăneştiul.

La rândul său, deputatul Samoil Vâlcu cataloghează drept anormal ceea ce se întâmplă la Băile Olăneşti. "L-am întrebat pe domnul Tudor ce s-a întâmplat acolo şi am înţeles că instituţiile care şi-au respectat contractele pe care le au cu dânsul, au apă nelimitat. Este vorba de cei de la Parâng şi cei aflaţi în subordinea Elias-ului. Am înţeles că este vorba de nişte întreprinzători privaţi care nu au acces. Mie nu mi se pare normal să se pună pază la izvoare. Mie mi se pare că a fost o mare tâmpenie ca resursele subsolului să fie date unor firme private. Aceste resurse trebuiau să rămână în mâinile comunităţilor. Ne gândim - am vorbit cu mai mulţi, şi vrem să facem un proiect de lege prin care apele minerale să treacă la administraţiile publice locale, pentru a fi puse la dispoziţia tuturor", ne-a declarat deputatul PD-L.

Nici preşedintele Consiliului Judeţean, social-democratul Ion Cîlea nu a rămas insensibil la situaţia de la Olăneşti. Acesta ne-a declarat că lucrează la un proiect de hotărâre de guvern, în urma căruia izvoarele naturale ar urma să treacă în administrarea Primăriei Olăneşti. Nu este exclus ca acest proiect de act normativ să fie realizat împreună cu liderul PD-L Vâlcea, senatorul Dorel Jurcan, interesat şi el în rezolvarea problemei. În această situaţie, dacă cei doi lideri politici vâlceni vor reuşi să redacteze proiectul de hotărâre de guvern, ministrul Turismului, Elena Udrea va avea ocazia să demonstreze că este capabilă să rezolve o situaţie sensibilă, atât la nivelul judeţului Vâlcea, cât şi în alte zone din ţară.
articol din ziarul Arena Vâlceană

×