x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât costă "să fie bine" cu doamna Andreescu de la DSP?

Cât costă "să fie bine" cu doamna Andreescu de la DSP?

de Cătălin Docea    |    20 Aug 2009   •   00:00

Dacă ai o unitate de alimentaţie publică şi te calcă Direcţia de Sănătate Publică, al cărei director coodonator adjunct este Valeria Andreescu, sigur nu e de bine. Nu o spunem noi, ci o spun mai mulţi oameni de afaceri din Valea Jiului.

În urma controalelor, care oricum nu pot ieşi bine, doamna dr Andreescu constată cu stupoare că firma ce deţine spaţiul comercial nu a implementat sistemul de management al siguranţei alimentelor, adică HACCP. Tot dumneaei vine cu soluţia salvatoare: trebuie neapărat să primiţi consultanţă pentru implementarea acestui sistem de la o cunoştinţă de-a mea, domnul Decebal Peic, administratorul SC Alconsulting SRL Ştei, judeţul Bihor.

Drept urmare, omul de afaceri se conformează, contactează prietenul doamnei Andreescu şi primeşte foarte rapid şi factura: în jur de 50.000.000 de lei vechi. Suma depinde, de fapt, de specificul activităţii. Asta nu înseamnă că serviciile oferite de persoana recomandată îi oferă şi certificarea HACCP, ci doar că a fost consultant. Drept urmare, după o singură vizită de-a doamnei Andreescu, omul trebuie să verse suma în contul prietenului doamnei Andreescu.

L-am sunat, ieri, pe Decebal Peic şi i-am relatat că deţinem un restaurant şi un motel în Straja. Şi că doamna Andreescu ne-a recomandat să luăm legătura cu dumnealui pentru HACCP. Jovial, Peic ne-a promis că ne rezolvă şi chiar o va suna pe doamna Andreescu să îi relateze că l-am contactat. Ne-a asigurat că, dacă lucrăm cu firma dumnealui, "o să fie bine" şi cu doamna Andreescu.

Adică o va suna chiar dumnealui şi îi va spune că ne-am conformat recomandării. Mai grav, Peic ne-a confirmat că mai toate unităţile din Valea Jiului au lucrat cu dumnealui. După tonul vocii, părea că nu e vreo problemă că doamna Andreescu ne-a recomandat să lucrăm cu firma dumnealui. Adică faptul că e o practică să îi fie trimişi clienţi chiar de directorul adjunct al DSP.

Din păcate, treaba cu HACCP nu e singura metodă prin care oamenii de afaceri din Vale sunt puşi la plată. În urma unui control, aceeaşi doamnă îţi recomandă "ca să fie bine" să cumperi musai materiale de curăţenie şi substanţe dezinfectante. Şi, desigur, treaba asta nu se poate întâmpla de oriunde. Ci tocmai de la unitatea Socom Unirea nr. 148, situată în vecinătatea poştei din cartierul Aeroport din Petroşani, unitate pe a cărei firmă scrie chiar "Materiale de curăţenie şi substanţe dezinfectante".

Am verificat, în rândul altor chiriaşi de la Socom Unirea, a cui este unitatea nr. 148. Răspunsul a fost, la unison: a doamnei Andreescu. Magazinul nu funcţionează ca unitate a SOCOM Unirea, ci în chirie. Fiind, din câte ni s-a spus, închiriat de una din firmele deţinute de fiul directoarei adjuncte de la DSP Hunedoara. Că proprietarii de spaţii cumpără materiale de curăţenie ori dezinfectante e chiar ok. Că trebuie să le cumpere la preţuri piperate, tocmai de la un magazin de la care firele duc tot la familia Andreescu, e chiar penal.

Lista celor ce cumpără în cantităţi însemnate este, în mare parte, identică cu cea a firmelor controlate de DSP. Cine e curios, vreun organ de control adică, poate chiar să verifice.

Şi asta nu e tot.
Dacă ai fost controlat de DSP, trebuie musai să-ţi şcolarizezi angajaţii. Şi asta nu se poate face chiar oriunde, ci doar la firma la care, aţi ghicit, cursurile sunt predate de doamna Andreescu. Confirmarea se află (şi) în declaraţia de avere a doamnei doctor. Anul trecut a realizat 60.000 de lei (şi) din activitate didactică.

×
Subiecte în articol: observator