x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce-au spus inculpaţii în "Ultimul cuvânt”

Ce-au spus inculpaţii în "Ultimul cuvânt”

de Violeta Fotache    |    12 Apr 2010   •   00:00



Toţi cei trei co-inculpaţi in dosarul parlamentarului Cătălin Voicu au cerut instanţei supreme să revoce arestarea lor şi să dispună cercetarea în stare de libertate. Cel mai dramatic a fost chiar fostul coleg al membrilor completului de judecată, magistratul Florin Costiniu: "Am pierdut totul!"

În lupta pentru libertatea lui, Florin Costiniu, magistratul suspectat că a intervenit la instanţa supremă pentru soluţionarea unui proces în favoarea omului de afaceri Costel Căşuneanu, a spus completului de judecată că a se consideră nevinovat de acuzaţiile care i se aduc. Acesta a spus că se consideră nevinovat de orice fapte de corupţie şi că nu a pretins, nu a primit şi nu a influenţat pe nimeni în cazul în care procurorii DNA fac referire.

În faţa celor nouă magistraţi care compun completul ce va pronunţa o sentinţă definitivă cu privire la măsura arestării preventive, Florin Costiniu a declarat, luni, că nu a discutat niciodată cu presa cât timp a fost urmărit penal pentru că nu a dorit să influenţeze ancheta.

"Nu mai sunt preşedinte al Secţiei Civile a instanţei supreme, nu mai sunt magistrat, am reiterat o cerere mai veche de pensionare pentru că îndeplinesc condiţiile necesare. Am pierdut totul, acum se spune că reprezint pericol public, ceea ce este neadevărat", a declarat fostul judecător Florin Costiniu în cuvântul final pe care l-a avut în cazul recursului împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

"Nu cred în telejustiţie. Cred în justiţia făcută în instanţă. De 25 de zile în media se vorbeşte doar de coruptul judecător Costiniu. Acest lucru se foloseşte acum împotriva mea, se invocă faptul de către procurori că opinia publică este inflamată de acest caz, iar eu trebuie să fiu închis", a mai spus Costiniu. Acesta a reclamat faptul că procurorii au dat presei amănunte din cadrul urmăririi penale, iar acum procurorii folosesc ca motiv de a cere arestarea lui tocmai aceste articole şi opinii exprimate de către media.


Costel Căşuneanu a declarat în faţa judecătorilor că nu i-a dat bani senatorului Cătălin Voicu decât cu titlu de împrumut şi că nu înţelege de ce este nevoit să-şi dovedească nevinovăţia în faţa opiniei publice. Căşuneanu a spus că i-a mai acordat împrumuturi lui Cătălin Voicu şi cu alte ocazii, împrumuturi care au fost restituite ulterior.

În cuvântul de final, Marius Locic a declarat că deţine o firmă cu capital sută la sută românesc şi că doreşte doar să îşi poată desfăşura activitatea în ţară, cerând înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu obligaţia de a nu părăsi ţara.


SRI A DECLASIFICAT INTERCEPTĂRILE
Procurorul de şedinţă a susţinut la rândul său că interceptările telefonice folosite în acest dosar au fost preluate dintr-un dosar aflat la DIICOT, iar legea permite preluarea tuturor informaţiilor, prelucrate sau nu, şi formarea unor noi dosare penale. "Serviciul Român de Informaţii a declasificat înregistrările şi acestea pot fi studiate şi de apărători", a spus procurorul de şedinţă.

La ora transmiterii acestei ştiri, membrii completului încă deliberau ce hotărâre să ia în acest caz. Cei care hotărăsc dacă va fi menţinută măsura arestării preventive ori dacă cei trei vor fi eliberaţi sunt judecătorii:  Georgeta Barbălată, Ana Maria Dascălu, Geanina Cristina Arghir, Vasile Alicsandri, Ana Hermina Iancu, Elena Canţâr, Mariana Cărstocea, Viorica Trestianu şi Angela Dragne.

×
Subiecte în articol: observator