x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cea mai mare defilare militară de după Revoluţie. Azi şi mâine, militarii fac repetiţii pentru parada de 1 Decembrie

Cea mai mare defilare militară de după Revoluţie. Azi şi mâine, militarii fac repetiţii pentru parada de 1 Decembrie

28 Noi 2013   •   08:40
Cea mai mare defilare militară de după Revoluţie. Azi şi mâine, militarii fac repetiţii pentru parada de 1 Decembrie
Sursa foto: INTACT IMAGES/Alexandra Pandrea

Ministerul Apărării Naționale face, joi și vineri, ultimele repetiții generale dinaintea paradei de 1 Decembrie, repetiții care vor avea loc pe terenul de instrucție Ghencea și la Arcul de Triumf.

Astăzi, militarii vor efectua o repetiție generală pe terenul de instrucție Ghencea, iar vineri, la Arcul de Triumf, acolo unde va avea loc, pe 1 decembrie, defilarea propriu-zisă a detașamentelor și expunerea tehnicii din dotarea MApN, MAI, SRI și SPP.

Persoanele care vor să-i vadă pe militari înainte de Ziua României și să evite, astfel, aglomerația de duminică sunt așteptați vineri la Arcul de Triumf, unde se va efectua ultima repetiție similară paradei din 1 Decembrie.

La parada din acest an, peste 30 de aeronave vor survola și aproximativ 2.000 de angajați ai MApN, MAI, SRI și SPP vor defila sub Arcul de Triumf. Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a anunțat deja că în acest an, de Ziua Națională, românii se vor bucura de cea mai fastuoasă paradă militară din ultimii 20 de ani.

"În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918 și cred că un eveniment de o asemenea importanță trebuie sărbătorit cum se cuvine. De aceea, în colaborare cu celelalte structuri ale statului — MAI, SRI, SPP și toate celelalte instituții care cooperează în vederea realizării acestui eveniment — vom realiza cea mai mare paradă militară de după '90", declara, recent, pentru Agerpres, ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Acesta a adresat invitația de a participa la parada militară de la București și unor subunități ale armatelor statelor membre NATO sau din Uniunea Europeană. "Ca o noutate, la parada militară din acest an vor fi invitate și subunități din armatele statelor prietene din NATO, din Uniunea Europeană. Din câte știu, deja au confirmat participarea subunități din armata Statelor Unite, armata Poloniei, Turciei și Franței. Și ei vor defila (n.r — alături de militarii români). De asemenea, vom avea și tehnică militară de la Forțele Terestre și Forțele Aeriene", a mai precizat Dușa.

Ambasada Franței la București a informat că 30 de militari francezi din regimentul 1 artilerie vor defila la București, alături de forțele armate române, sub comanda șefului lor, locotenent-colonel Raphaël Bernard.

"Pentru prima dată în istoria prieteniei franco-române, Armata franceză va avea onoarea să participe activ la festivitățile de sărbătorire a Zilei naționale a României, la data de 1 decembrie 2013", subliniază reprezentanții Ambasadei Franței la București.

Regimentul 1 artilerie aparține celei de-a șaptea brigăzi blindate. Numără 1.000 de persoane și are sediul în apropierea orașului Belfort (din regiunea Franche-Comté din estul Franței).

"Dotat cu materiale moderne, ca de pildă radarul contra baterie COBRA și lansatorul unitar de rachete, regimentul participă la misiuni ale forțelor terestre franceze, atât în operațiuni externe, cât și pe teritoriul național francez. În prezent, o parte a regimentului este dislocată în Liban, în cadrul operațiunii ONU, participând cu radarele sale la aceste misiuni. Regimentul are dislocați de asemenea controlori aerieni în Mali, angajați în lupta împotriva teroriștilor și o unitate echipată cu un tun de 155 mm, dislocată în Djibouti, în cadrul dispozitivului francez prepoziționat în Africa", spun oficialii Ambasadei.

Pentru parada militară din acest an, Guvernul a alocat peste 4,5 milioane de lei. Anul trecut, parada militară a fost una restrânsă, din cauza posibilităților financiare reduse, cheltuindu-se pentru acest eveniment aproximativ 850.000 de lei.

De asemenea, de la evenimentul organizat în 2012, tot din cauza restricțiilor bugetare, a lipsit din defilare tehnica grea, cum ar fi mașina de luptă a infanteriei — 84 M 'Jderul', transportorul amfibiu B 33 'Zimbrul', tancul TR 85 M1 'Bizonul', sistemul de artilerie LAROM sau 'Ghepardul'.

În fiecare an, la parada de 1 Decembrie, cei prezenți pot asista la un show aviatic cu avioane de luptă — MIG 21 Lancer, dar și de elicoptere, precum IAR 330 Puma. De asemenea, din programul paradei nu lipsesc defilările tuturor categoriilor de forțe din MApN, precum și cele care aparțin MAI, SRI și SPP.

×