x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cea mai mare pensie din România: 8.600 de euro! Cât primesc pensionarii europeni?

Cea mai mare pensie din România: 8.600 de euro! Cât primesc pensionarii europeni?

05 Iul 2010   •   00:00

Ne-am obişnuit deja ca România să fie ţara contrastelor şi a tuturor posibilităţilor! Regula se aplică şi în cazul pensiilor. Deşi este percepută ca fiind ţara în care pensionarii mor de foame şi în care pensia minimă este dintre cele mai mici din UE, România plăteşte, totuşi, o pensie care bate toate pensiile din Europa – peste 8.600 de euro, titrează incont.ro!



Adică de peste o sută de ori mai mare decât cea mai mică, ce depăşeşte cu puţin 80 de euro. În celelalte ţări europene, diferenţa dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie nu este nici pe departe aşa mare, raportul ajungând de multe ori la 1 la 4.  La fel ca şi în cazul salariilor bugetarilor, unde, înainte de aplicarea legii unitare de salarizare, raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu era de 1 la 70, aceeaşi regulă se aplică şi în cazul pensiilor.

Dupa cum insuşi premierul Emil Boc anunţa, incercând să justifice necesitatea eliminării pensiilor speciale,cea mai mare pensie din România se plăteşte unui judecător, care primeşte lunar peste 37.000 lei, adică echivalentul a aproximativ 8.600 de euro.
 
Pensie pe care o va primi in continuare, desi pensiile speciale au fost eliminate, pentru că magistraţii au reuşit să-şi salveze la Curtea Constituţională, pe ultima sută de metri, pensiile de serviciu.
Astfel de cazuri vor fi insa din ce in ce mai putine, avand in vedere ca incepand din aceasta luna toate pensiile speciale, mai putin ale magistratilor, vor fi recalculate, iar in unele cazuri diminuarile vor ajunge chiar si la 80%.
 
In acest context, Romania va putea fi considerată ca fiind ţara care plateşte unele dintre cele mai mici pensii din UE, cel puţin în ceea ce priveşte pensia minima garantată.
 
Fată de tările din regiune, România nu face insă nota discordanta, Bulgaria plătind cea mai mică pensie minimă din Uniune, respectiv 70 de euro pe lună. Pensii similare ca valoare se mai platesc in Cehia – 84 de euro pe luna, Ungaria – 105 euro, Estonia – 128 de euro sau Letonia, unde pensia minimă variază între 70 si 109 auro, în funcţie de numărul anilor de contribuţie.
 
Dintre tările dezvoltate, cea mai mare pensie minimă se incasează in Luxemburg, peste 1.500 de euro pe lunaă dar si Austria are un sistem foarte atragător. Pe lângă pensia minimă, care variază între 772 si 1.125 de euro pe luna, în funcţie de starea civilă, austriecii mai primesc şi un supliment de 80 de euro, pentru copii, până când aceştia împlinesc 18 sau 27 de ani,în cazul în care fac o facultate. Dacă în familie există un copil cu dizabilităţi, acest supliment se acordă pe perioada nelimitata.
 
Pensii minime de câteva sute de euro lunar se platesc si in Irlanda (460), Grecia (500), Franta (677) sau Spania (până la 700 de euro). In Belgia, pensia minimă este de 1.250 de euro.
 
În ceea ce priveşte pensia maximă, puţine ţări au reglementat un asftel de sistem, cuantumul maxim al pensiei individuale fiind stabilit în funcţie de anii de vechime, de anii de contribuţie sau de domeniul si condiţiile de munca.
 
Exceptând pensia din Romania, prezentata mai sus, cea mai mare pensie se plăteşte  în Luxemburg, respectiv 7.000 de euro pe luna. În rest, pensiile maxime din ţările care au un astfel de sistem se invârt undeva in jurul valorii de 2.500 de euro.
 
Sistemul public de pensii a devenit amplu subiect de discuţii şi dezbateri în ultimul an, la nivelul Uniunii Europene, dat fiind faptul că scăderea numarului de contribuabili, precum şi imbătrânirea populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă, vor duce la colapsul sistemului. In acest sens, cea mai la îndemână soluţie găsită de majoritatea ţărilor europene, printre care şi România, este majoritatea vârstei de pensionare . O altă alternativă la sistemul public de pensii sunt schemele de pensii private sau asigurările de viată.
 
Pentru a reduce cheltuielile bugetare şi pentru a diminua suma transferată de la bugetul de stat către bugetul de asigurări sociale. Guvernul român a intenţionat să taie pensiile cu 15% , măsură declarată neconstituţională.
Deficitul bugetului de pensii era de 1,7 miliarde de euro, la îceputul anului, dar ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat recent că alte 500 de milioane de euro vor fi transferate de la stat, la rectificarea bugetară din august.
 
NOTA: Valorile pensiilor prezentate în material au fost calculate pe baza unor date comparative centralizate de Comisia Europeană ,ultima updatare a acestora facandu-se in 2009. Este posibil ca unele valori sa nu mai corespunda cu cele din 2010.


×
Subiecte în articol: observator