x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceauşescu bătea ambasadorii străini la fund

Ceauşescu bătea ambasadorii străini la fund

15 Aug 2010   •   00:00

Erwin Wickert, fost ambasador al Republicii Federale Germane în România, evocă în cartea sa de memorii, , "Ochii fericiţi", cum Nicolae Ceuşescu punea ambasadorii străini să participe la un ritual vânătoresc în cadrul căruia îi bătea la fund cu o nuia.

Vânătoarea, la care erau invitaţi să participe membri corpului diplomatic în România, avea loc de obicei în ianuarie sau februarie, pe ambasadorii novici, Nicolae Ceauşescu îi punea să participe la "botezul vânătoresc".

Ambasadorii trebuiau să se aşeze pe o saltea şi să ţină în mână capul unui iepure sau al unui fazan. Şeful vânătorilor, desigur nimeni altul decât Ceauseşcu, le punea întrebări, la care, aceştia încercau să găsească răspunsuri care să fie cât mai pe placul lui.

Evident că Ceauşescu se declara nemulţumit de răspunsul primit, aţa că ambasadori primeau ca pedeapsă o lovitură de nuia peste fund.

"Am scos din tolbă capul iepurelui şi pe cel al fazanului. Îmi era tare greu să fac aşa ceva. Ceauşescu mi-a pus întrebarea: 'Va plăti Germania Federală României ajutorul pentru dezvoltare?'.
Am ridicat capul din poziţia aceea incomodă şi am strigat: 'Nici un leu! Mai mult, vom face propuneri la GATT (Acordul General pentru Tarife Vamale şi Comert, transformat, din 1995, în OMC, Organizaţia Mondială a Comerţului) ca România să fie recunoscută ca ţară dezvoltată'", relatează fostul ambasador Wickert, în cartea sa. 


×
Subiecte în articol: observator