x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul Rutier, valabil de la 1 decembrie

Codul Rutier, valabil de la 1 decembrie

de Oana Stancu Zamfir    |    19 Sep 2006   •   00:00
Codul Rutier, valabil de la 1 decembrie

Desi noul Cod rutier ar fi trebuit sa intre in vigoare la 21 septembrie, aplicare lui se amana cu doua luni. Motivul: noi modificari cerute de sindicate si patronate, dar si imposibilitatea instruirii agentilor de circulatie.

Desi trebuia sa intre in vigoare joi, noul Cod rutier va fi amanat pana in decembrie pentru a fi imbunatatit. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, vrea sa introduca in lege si simplificarea procedurilor in caz de accidente usoare.

Daca ati produs sau ati fost victima unui accident auto din care doar autoturismele au avut de suferit inseamna ca ati scapat de cozile la sectiile de politie unde se fac constatarile in caz de accident. Cel putin asa promite ministrul de Interne, Vasile Blaga. "Miercurea viitoare voi introduce in sedinta de guvern o ordonanta de urgenta prin care noul Cod rutier sa includa si simplificarea procedurilor in caz de accidente fara victime. Se va recurge doar la schimbul de asigurare. Numai daca soferii implicati nu se inteleg, merg la Politie", ne-a declarat Vasile Blaga, precizand insa ca asteapta si avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

RAGAZ PENTRU SOFERI. Prin urmare, veste buna pentru conducatorii auto: noul cod rutier (Legea 49/2006, care modifica Legea 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice) nu va mai intra in vigoare joi (21 septembrie), ci abia la 1 decembrie, va propune Guvernului ministrul Blaga. Cu trei zile inainte de anuntata ei punere in aplicare, noua lege a circulatiei pe drumurile publice statea oricum sub semnul intrebarii, pentru ca Executivul nu a adoptat in sedinta de saptamana trecuta Regulamentul de aplicare a noului Cod, pe care l-a trimis inapoi la Ministerul Administratiei si Internelor, din pricina obiectiilor pe care le-ar fi formulat Consiliul Economic si Social.

INMATRICULARE PERMANENTA. In plus, in urma cu doua saptamani, Guvernul a amendat din nou Legea 195/2002 printr-o ordonanta de urgenta care viza simplificarea procedurilor de inmatriculare a autovehiculelor, incepand tot cu joi, 21 septembrie. Potrivit anuntului facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, ordonanta prevedea inmatricularea permanenta a vehiculului, pe numele proprietarilor succesivi, de la prima inscriere in circulatie a acestuia pana la scoaterea definitiva din circulatie. La schimbarea proprietarului, ar urma astfel sa se renunte la radiere, autorizare provizorie si reinmatriculare, fiind doar transcrise datele noului proprietar. Numarul de inmatriculare ar ramane acelasi, in cazul in care vanzatorul si cumparatorul sunt din acelasi judet, sau se va atribui unul nou, in cazul in care vechiul si noul proprietar sunt din judete diferite. Daca vechiul proprietar vrea sa-si pastreze numarul trebuie sa aiba acordul noului proprietar si sa achite taxele pentru numar preferential.

ASIGURARI. Blaga asteapta avizul Comisiei de Supraveghere

TESTUL PSIHOLOGIC. Potrivit ordonantei de acum doua saptamani, pentru a obtine un permis auto nu mai e nevoie sa ai cele opt clase cerute pana acum. La examenul pentru obtinerea permisului nu mai era nevoie nici de dovada absolvirii cursurilor primare de invatamant obligatoriu si nici de examinarea psihologica. Testul psihologic a fost trecut in sarcina scolilor de soferi inainte de inscrierea cursantilor.

"PIERDUTA". Ordonanta de mai sus, anuntata de Oana Marinescu dupa sedinta de guvern din 6 septembrie, a ramas insa la stadiul de anunt. Ea nu a mai fost publicata in Monitorul Oficial. Ministrul Vasile Blaga ne-a declarat ieri ca noile reglementari legate de inmatriculare vor fi pastrate totusi in Codul rutier. De aceea, ar si fi nevoie de amanarea lui pana la 1 decembrie 2006, pentru ca soferii sa se obisnuiasca si cu aceste modificari.
×
Subiecte în articol: observator