x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană blochează concediul de maternitate de 20 de săptămâni plătite integral

Comisia Europeană blochează concediul de maternitate de 20 de săptămâni plătite integral

16 Iul 2014   •   12:07
Comisia Europeană blochează concediul de maternitate de 20 de săptămâni plătite integral

Planurile de retragere a propunerii de directivă UE privind concediul de maternitate, după un blocaj de patru ani în Consiliu, au fost dezbătute marţi după-amiaza în Parlamentul European, în urma declaraţiilor Comisiei Europene şi Consiliului UE. Parlamentul European a amendat prima versiune a propunerii legislative, în octombrie 2010, interzicând concedierea persoanelor însărcinate în interval de până la şase luni după încheierea concediului de maternitate. Parlamentul a mai cerut şi prelungirea concediului de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni cu salariu integral. Amendamentele Parlamentului au introdus şi două săptămâni de concediu de paternitate cu salariu integral, în timpul concediului de maternitate.

Guvernele se opun


În octombrie 2010, Parlamentul European a votat pentru extinderea concediului de maternitate la cel puţin 20 de săptămâni plătite. Patru ani mai târziu, legea este blocată de guverne în Consiliul UE, iar Comisia Europeană doreşte să retragă propunerea. Preşedintele comisiei pentru drepturile femeii, Iratxe García Pérez (Spania, S&D), a încercat sa explice motivele care au dus la acest blocaj. “Parlamentul European a votat-o, dar nu există o poziţie comună în cadrul Consiliului UE. Unele ţări blochează propunerea deoarece sunt împotriva extinderii perioadei concediului de maternitate sau împotriva plătirii în totalitate a acestei perioade. Vom vedea ce au de spus Consiliul şi Comisia. Se pare că preşedinţia italiană a UE este interesată de continuarea acestei chestiuni. Sper acest lucru. Odată ce statele membre încep o dezbatere şi ajung la o poziţie comună, putem începe negocierile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, nu vom mai avea un număr de săptămâni, nici o regulă privind plata acestora. Nimic. Vom încerca să evităm cel de-al doilea scenariu. Cred că este inacceptabil ca în această directivă importantă Consiliul să nu poată avansa”, a declarat Perez, pentru site-ul Parlamentului European

Egalitate între sexe


Ea acuza o lipsa de respect autentic pentru drepturile femeii. “Din păcate, egalitatea dintre bărbaţi şi femei este departe de a fi o realitate. În plus, criza economică a afectat situaţia grupurilor vulnerabile precum femeile. Mai avem multe de făcut în politicile europene privind violenţa de gen, plata egală pentru bărbaţi şi femei, echilibrul între viaţa profesională şi viaţa de familie, participarea femeilor la viaţa economică şi în comitetele de conducere, sănătatea sexuală şi drepturile de reproducere, femeile cu nevoi speciale şi cele provenind din minorităţile etnice şi, nu în ultimul rând, reprezentarea adecvată a femeilor în Comisia Europeană. Parlamentul European nu va accepta o Comisie în care femeile nu sunt reprezentate în mod adecvat, cantitativ şi calitativ. Femeile reprezintă 52% din societate şi trebuie să fie reprezentate. Drepturile femeii trebuie să fie luate în considerare în fiecare politică pe care o aprobăm”, a încheiat Iratxe Garcia Perez. (I.D)

×