x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Halucinant: numărul agenților SRI din redacții – informație clasificată "secret de stat"! Vezi documentul

Halucinant: numărul agenților SRI din redacții – informație clasificată "secret de stat"! Vezi documentul

de Robert Veress    |    13 Noi 2012   •   16:10
 Halucinant: numărul agenților SRI din redacții – informație clasificată "secret de stat"! Vezi documentul
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA
Într-un răspuns oficial, adresat Active Watch - Agenția de Monitorizare a Presei (AMP), de Comisia parlamentară de control al Activității SRI, semnat de democrat-liberalul Cezar Preda, președintele Comisiei, se afirmă că „În temeiul prevederilor normative ce reglementează exercitarea prerogativelor de control concret și permanent asupra activității SRI, Comisia nu poate face publică o activitate de examinare/verificare/cercetare derulată, decât în măsura în care datele și informațiile accesate ori puse la dispoziție nu ar fi clasificate”.
Răspunsul vine în replică în replică la insistențele AMP, nemulțumită de primul răspuns al Comisiei condusă de Cezar Preda, referitor la infiltrarea redacției Jurnalul Național.
AMP a semnalat că a primit răspuns doar la una dintre cele patru întrebări/solicitări adresate Comisiei și le-a repetat pe celelalte trei. Una dintre acestea se referă la „numărul de agenți/informatori infiltrați în redacții (jurnaliști, personal auxiliar, management)”.
Din răspunsul Comisiei parlamentare de control al Activității SRI reiese că această informație -numărul de agenți/informatori infiltrați în redacții- este clasificată.
 
Ce se mai spune în răspunsul Comisiei lui Cezar Preda
„Activitatea de control parlamentar asupra SRI este strict reglementată și condiționată de către Hotărârea nr. 30/1993 (…), care stabilește limite clare referitoare la modalitatea în care, pe de o parte membrii Comisiei pot accesa date și informații din activitatea specifică de realizare a securității naționale desfășurată de către SRI, iar pe de altă parte, obligațiile ce le incumbă respectarea reglementărilor legale privind apărarea secretului de stat în legătură cu toate documentele, datele și informațiile de care iau cunoștință în exercitarea atribuțiilor de verificare.
Precizăm faptul că SRI este obligat să pună la dispoziția Comisiei rapoarte, informări, documente ori date și informații solicitate, excepție făcând mijloacele concrete utilizate în activitatea de culegere de informații, apecte ce sunt inclusiv protejate prin instituirea unui regim protectiv consacrat de legislația în materia informațiilor clasificate.
Mai mult chiar, vă informez că toate lucările și actele Comisiei sunt clasificate «secret de stat» excepția constituind-o concluziile cuprinse în rapoartele Comisiei, care pot fi autorizate a fi făcute publice de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului României.
În acest spirit, în cadrul examinării semnalărilor vizând încălcări ale dispozițiilor legale în activitatea SRI, în contextul exercitării atribuțiilor de control asupra activității Serviciului, expres prevăzute de cadrul normativ, nu au fost evidențiate încălcări ale unor drepturi și libertăți garantate constituțional, ale altor prevederi constituționale ori ale dispozițiilor legale ce reglementează ori sunt conexe domeniului de competență a SRI (...)”.
 
Și i-am prins cu „rața-n gură”
Carevasăzică, nu pot spune cum au făcut și ce au constatat, dar au conchis că infiltrarea redacției Jurnalul Național a fost legală!
Așa cum remarcă și AMP, Comisia parlamentară de control al SRI citează trunchiat din Hotărârea de înființare a Comisiei, datând din 1993. Se face abstracție tocmai de articolele care detaliază atribuțiile de control. De pildă, articolul 5: „Comisia exercita controlul concret si permanent asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii si are urmatoarele atributii: a) verifica daca, in exercitarea atributiilor ce revin Serviciului Roman de Informatii in domeniul sigurantei nationale, sunt respectate prevederile Constitutiei  si ale celorlalte acte normative; b) examineaza cazurile in care s-au semnalat incalcari ale prevederilor constitutionale si ale altor dispozitii legale in activitatea Serviciului Roman de Informatii si se pronunta asupra masurilor ce se impun pentru restabilirea legalitatii; c) analizeaza si cerceteaza, la cererea oricareia dintre comisiile permanente pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale celor doua Camere, sesizarile cetatenilor care se considera lezati in drepturile si libertatile lor, prin mijloacele de obtinere a informatiilor privind siguranta nationala; examineaza si solutioneaza celelalte plangeri si sesizari ce-i sunt adresate in legatura cu incalcarea legii de catre Serviciul Roman de Informatii”.
 

×