x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concedieri în funcţie de pile, cunoştinţe, relaţii

Concedieri în funcţie de pile, cunoştinţe, relaţii

de Petru Zoltan    |    12 Mar 2010   •   00:00
Concedieri în funcţie de pile, cunoştinţe, relaţii
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Fondul Monetar Internaţional a decis că România trebuie să îşi reducă numărul de angajaţi din sectorul public dacă vrea să primească în totalitate împrumutul de aproximativ 20 de miliarde de euro. Această decizie a revigorat sistemul pile, cunoştinţe, relaţii în încercarea disperată de a supravieţui valului de concedieri.

Vă prezentăm un caz, unul poate din miile asemănătoare.
CFR Marfă, staţia Adjud. Felicia Mega are 47 de ani. A fost concediată după 24 de ani de muncă. Oficial, conducerea staţiei Adjud a decis să o sacrifice aruncând la înaintare planul de reorganizare impus de CFR. În realitate, se pare că femeia a fost disponibilizată în locul unei angajate, Elena Vieru, protejată de pedelistul Constantin Axinia, fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis de premierul Boc, care se ocupa de problemele de infrastructură feroviară.


IZ DE ABUZ
În urmă cu doi ani, Elena Vieru s-a hotărât la 48 de ani că poate mânca o pâine caldă la CFR. Vieru a reuşit să prindă o funcţie de operator calculator electronic, cu toate că nu fusese organizat nici un concurs pentru acest post. Întrebată cum a reuşit să se angajeze la CFR, Vieru a spus: "Nu e treaba presei!" şi a închis telefonul. Felicia Mega spune că timp de 24 de ani nu a avut nici o abatere disciplinară la locul de muncă, nu a adus nici un prejudiciu CFR-ului, nici măcar nu a încălcat prevederile Contractului Colectiv de Muncă. Are un băiat în întreţinere, iar soţul îi este pensionat tot de la CFR. "Nu am avut relaţii la care să apelez pentru a-mi salva locul de muncă. Conducerea staţiei Adjud nu a ţinut cont de Contractul Colectiv de Muncă şi de criteriile în urma cărora se poate disponibiliza personalul CFR. Disponibilizarea mea a fost un abuz", a declarat Felicia Mega.

La data de 2 februarie 2010, la şedinţa de Siguranţa Circulaţiei, femeia a întrebat-o pe şefa staţiei Adjud, Lenuţa Stoica, de ce nu a trecut-o pe listele de disponibilizare pe Elena Vieru. "Răspunsul primit, în faţa tutu­ror celor prezenţi la şedinţă, a fost că nu poate, deoarece i-a fost impusă de domnul fost secretar de stat Axinia şi că dacă pleacă trebuie să plece şi dânsa", susţine fosta angajată a CFR.

Lenuţa Stoica nu a vrut să comenteze modul în care s-au realizat disponibilizările la staţia Adjud. Ca şi Vieru, cea pe care se pare că o protejează, a închis telefonul. Nici Constantin Axinia nu a fost de găsit.   


SCHEME DE JOC
La începutul anului 2010, în urma disponibilizărilor la staţia Adjud au rămas cinci posturi de operator calculator electronic. Două posturi operator calculator grad I, celelalte pentru gradul II.
Conducerea staţiei a decis să regândească schema de angajaţi. Astfel, s-a renunţat la un operator grad I, pentru a suplimenta cu un loc numărul operatorilor grad II. Şi aşa, Felicia Mega a fost disponibilizată în locul Elenei Vieru.
Liderul de sindicat, Constantin Bercuţ, susţine însă că disponibilizările s-au făcut ţinându-se cont de criteriile profesionale şi de contractul colectiv de muncă.

×
Subiecte în articol: observator