x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criminal in libertate

Criminal in libertate

de Razvan Constantin    |    Andreea Sminchise    |    21 Oct 2006   •   00:00
Criminal in libertate

Avea numai 2 ani. A dispa-rut la 29 septembrie, din curtea bunicii sale din Hanesti (Suceava). Rama-sese doar o ora nesupra-vegheat. Destul timp pen-tru ca o bestie cu chip de om sa-l ia de acolo si sa-l ucida. Apoi, sa-i batjocoreasca trupul. A fost gasit ieri intr-o fantana, fara viata. Fara maini si fara picioare. Criminalul este inca in libertate.

Avea numai 2 ani. "Nu vorbeste coerent, poate sa mearga", asa era trecut in descrierea pe care Politia a trimis-o mass-media. A disparut la 29 septembrie, din curtea bunicii sale din comuna Hanesti (Suceava). A fost gasit ieri intr-o fantana, fara viata. Fara maini si fara picioare.

Il chema Iordache Marian si implinise 2 ani la 10 august. Doar o ora nu a fost nesupravegheat. Cei doi frati ai mamei, in grija carora ramasese (minori si ei), au plecat in sat sa joace biliard si l-au lasat singur in curte. Cand s-au intors, nu l-au mai gasit. A fost cautat zile la rand, de politie, jandarmi si voluntarii BGS, veniti de la Bucuresti. Nici cainele specializat in gasirea de cadavre n-a reusit sa dea de urma micutului. Sansele ca el sa mai fie in viata scadeau de la o zi la alta. A fost gasit ieri la pranz, aruncat intr-o fantana din Saveni, oras aflat la 13 kilometri de locul disparitiei. Zacea printre animalele moarte aruncate de localnici in fantana parasita. Mainile si picioarele ii fusesera taiate. Pentru identificarea cadavrului, aflat intr-o avansata stare de putrefactie, a fost chemata mama copilului, Roxana Iordache. Femeia, care a avut un soc la vederea baiatului, l-a recunoscut numai dupa par.

MINCIUNI. Disparitia fusese reclamata la postul de politie din sat de unchii copilului si de cel cu care traia mama lui, Ioan Lazar. Femeia il cunoscuse cu doar cateva luni in urma. In ziua disparitiei, ea era plecata la Saveni, la fostul concubin, cu care voia sa se impace. Cand a aflat asta, Lazar a facut o criza de gelozie. "In ziua cand a diparut Mari, mi-a disparut si pasaportul. Mi-e frica sa nu-l fi luat tot el si pe copil, pentru ca de-atunci imi repeta intruna sa stau linistita, ca apare. De unde e el asa sigur?", plangea atunci mama. Actele femeii au fost gasite pe malul iazului din localitate. Si Roxana, si fratii ei, dar si Lazar au fost supusi testului poligraf. Ultimul dintre ei a fost si singurul care l-a picat. La testarea psihologica, a declarat ca pentru el "oamenii nu sunt decat niste obiecte". Pe Roxana Iordache o considera posesiunea lui.

PERCHEZITIE. Politistii au fost ieri acasa la principalul suspect

ELIBERAT. La 6 octombrie, politistii l-au retinut pe Lazar pentru comiterea altei infractiuni: intretinere de relatii sexuale cu o minora de 13 ani. Potrivit oamenilor legii, faptele s-ar fi petrecut in cursul lunii iulie, in apartamentul lui Lazar din Saveni. Un uscator, unde creste porumbei, si trei camere la parter, unde, alt hobby, aduce minore. Dupa cateva ceasuri de audieri, instanta a decis atunci insa punerea lui in libertate, si pentru ca minora a declarat ca a fost de acord cu intretinerea de relatii sexuale. Magistratii botosaneni si-au motivat decizia prin formula tip: "nu prezinta pericol social". Ieri dupa-amiaza, imediat dupa identificarea copilului de catre mama, politistii, inarmati cu un mandat de perchezitie, au descins acasa la Lazar. Pana la inchiderea acestei editii, nici unul dintre suspecti nu fusese arestat.

LA INDIGO
Inainte de ’89, Ioan Lazar a facut doi ani de inchisoare pentru vatamare corporala. Nu avea prieteni. Cu parintii sai, care locuiesc in judetul Dolj, rupsese orice legatura. In timpul anchetei, politistii au aflat ca, in trecut, barbatul a fost protagonistul unui caz identic cu cel de la Hanesti. Concubina lui de la acea vreme, care avea un copil, s-a hotarat sa-l paraseasca. I-a spus-o, iar Lazar a vazut negru in fata ochilor de furie. A amenintat-o ca nu va scapa asa de usor de el. La cateva zile, copilul femeii a disparut. Nu a mai fost gasit niciodata. Anchetatorii botosaneni spun ca, din informatiile pe care le au, acesta ar fi fost vandut peste granita. Nimeni n-a mai reusit sa-i dea de urma. De la primele investigatii, anchetatorii l-au considerat pe Lazar principalul suspect si in disparitia lui Marian. Dar nu aveau probe concrete pentru a solicita instantei arestarea lui.
×
Subiecte în articol: observator lazăr