x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum au scos angajaţii la negru România din recesiune.

Cum au scos angajaţii la negru România din recesiune.

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2011   •   16:19

Premierul Emil Boc a iesit in aceasta dupa-amiaza iar la tabla, in penultima sa zi de interimat la Ministerul Muncii, pentru a-si continua munca de PR al noii legislatii a muncii. Pe hartiile premierului, Romania este infloritoare, are o economie care “duduie', mai multe contracte de munca inregistrate ca niciodata, deci mai putini angajati la negru, nu mai are probleme cu somajul si nu mai este in pericol de a ramane fara bani pentru plata pensiilor.

Plin de entuziasm, premierul Emil Boc a subliniat in cadrul conferintei de presa sustinute ieri la Ministerul Muncii – probabil pentru ultima oara din ipostaza de ministru al Muncii, astazi urmand sa fie anuntat noul titular al postului – ca Romania a iesit din recesiune, iar statisticile confirma acest lucru. “In Romania, in prezent sunt 6.315.381 de contracte active, cel mai mare numar inregistrat din 2008, de cand exista Registrul electronic de evidenta a salariatilor. Asta inseamna ca afirmatia ca Romania a iesit oficial din recesiune este confirmata', a precizat Boc.

Emil Boc a mai declarat ca numarul contractelor de munca incheiate in perioada mai - iunie 2011 a fost de 353.339, iar totalul a depasit maximul inregistrat in 2008, iar 68% dintre acestea sunt pe perioada nedeterminata, pastrandu-se astfel vechiul procent de aproximativ 70% pentru aceste contracte. Boc a reusit astfel sa se tina de cuvant si sa ne arate tuturor ca a reusit sa aduca din cifre Romania la un record in privinta contractelor de munca inregistrate, dupa ce saptamana trecuta promitea ca in cel mult zece zile va depasi recordul inregistrat inainte de declansarea crizei economice. Mai mult, premierul a aratat cat de bine ne merge dupa aplicarea noului Cod al muncii care scapa tara de asistati social si de pensionari pe caz de boala pe care-i trimite la munca fortat. “Asta inseamna ca cei care au contracte de munca nu mai depind de asistenta sociala a statului. Se fac economii la bugetul de stat. Tot atatea persoane cu noi contracte au asigurari la salarii, la pensie', a repetat premierul aceeasi explicatie pe care a dat-o la fiecare raport prezentat la ministerul Muncii de cand a preluat functia de ministru interimar. A uitat si de aceasta data sa raspunda la intrebarile legate de sumele pe care sunt incheiate aceste noi contracte de munca - salariul minim pe economie de cele mai multe ori - sau sumele reprezentate de taxele si impozitele din care se platesc pensiile si indemnizatiile.

Conform datelor oficiale prezentate de premier, cele mai multe contracte de munca au fost incheiate in Bucuresti, Constanta, Timis, Cluj, Prahova, Brasov, Iasi, Dolj, Arges, iar cele mai numeroase contracte au fost incheiate in industria prelucratoare, in comertul cu amanuntul sau cu ridicata, in constructii si in turism.

Premierul nu a renuntat nici de aceasta data la amenintari la adresa angajatorilor, carora le promite in continuare controale sI amenzi usturatoare. “Controalele vor continua si in iulie, astfel incat sa aducem mai multe locuri de munca la suprafata. In urma controalelor privind munca exercitata fara forme legale, au fost aplicate amenzi de 14.142.000 lei', a subliniat premierul.

×
Subiecte în articol: observator