x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum lua şpaga Wigler, consilierul lui Sorin Oprescu

Cum lua şpaga Wigler, consilierul lui Sorin Oprescu

04 Iun 2015   •   13:34
Cum lua şpaga Wigler, consilierul lui Sorin Oprescu

Solomon Wigler, consilier al primarului Capitalei, ar fi primit de la un om de afaceri o tranşă de 50.000 euro chiar în biroul său, situat la etajul 14 din clădirea Primăriei Generale, iar la câteva zile după ce a fost aprobat un PUZ pentru care el a promis că intervine, o sumă similară, se arată în referatul procurorilor DNA prin care cer arestarea preventivă a acestuia.

Potrivit documentului, pentru intervenţiile sale pe lângă funcţionari din cadrul aparatului administrativ al primarului în vederea iniţierii proiectului de hotărâre, respectiv pentru intervenţiile pe lângă consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Solomon Wigler i-a pretins omului de afaceri 100.000 euro în două tranşe: 50.000 euro înainte de votarea hotărârii şi 50.000 euro după votarea acesteia.

În ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiei de construcţie a unui sens giratoriu pentru un supermarket, situat la intersecţia a două bulevarde, susţin procurorii, omului de afaceri i s-a pretins în primă fază de către Solomon Wigler o sumă de bani neprecizată care urma a fi remisă în mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea sensului giratoriu.

În acest sens, conform referatului, el a indicat SC Eurotrading Construct 98 SRL drept societatea prin intermediul căreia urma a fi remisă suma de bani, punându-l în legătură la 11 decembrie 2012 pe omul de afaceri cu un angajat al acestei firme, un inginer.

În document se arată că, astfel, a fost încheiat cu SC Eurotrading Construct 98 SRL contractul de execuţie lucrări în valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obţinerea autorizaţiei de construire, fiind achitată acestei societăţi 30% din valoarea contractului.

Procurorii au reţinut că, întrucât până în luna septembrie 2013 firma nu a obţinut autorizaţia de construire şi nici nu a edificat construcţia, omul de afaceri l-a contactat pe Wigler, care a pretins în plus suma de 25.000 euro.

Ulterior, el ar fi precizat că nu se poate obţine în mod legal o autorizaţie de genul acela şi că va interveni pe lângă primarul Oprescu pentru obţinerea unei autorizaţii speciale, context în care a pretins încă o dată 25.000 euro.

La 25 octombrie 2013 a fost eliberată de către Primăria Municipiului Bucureşti autorizaţia de construire numărul 348, ce poartă semnătura primarului Sorin Oprescu, se mai spune în document.

Ulterior semnării procesului-verbal de recepţie a lucrării, la 14 noiembrie 2013, omul de afaceri a remis personal lui Wigler 25.000 euro în biroul acestuia de la etajul 14 al clădirii Primăriei Municipiului Bucureşti.

Direcţia Naţională Anticorupţie a susţinut că Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului Capitalei, a primit, în mai multe tranşe, 204.000 euro de la un om de afaceri pentru a interveni în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, Solomon Wigler a fost reţinut de procurori pentru trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale), şi va fi prezentat joi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"În perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro şi a primit în mai multe tranşe suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri", se arată în comunicat.

DNA precizează că aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarketuri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Capitalei.

×
Subiecte în articol: solomon wilger