x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum susţine societatea civilă demersul transparenţei deciziei publice

Cum susţine societatea civilă demersul transparenţei deciziei publice

de Diana Scarlat    |    25 Noi 2015   •   18:36
Cum susţine societatea civilă demersul transparenţei deciziei publice

În contextul înfiinţării unui nou minister pentru dialog social, România ar trebui să devină una dintre ţările cu cele mai corecte decizii politice, bazate pe dezbateri publice reale. Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice propune o colaborare reală între Societatea Civilă, Executiv şi Legislativ. Dezbaterea cu tema “Rolul societăţii civile în elaborarea unor politici publice sustenabile” a adus în discuţie, miercuri, câteva subiecte sensibile legate de colaborarea cu instituţiile publice în ultimii 26 de ani.

“Transparenţa decizională publică înseamnă pentru România nu doar o aspiraţie de tip “europenist”, ci o necesitate concretă. Discutăm despre a şti ce gândesc şi ce hotărăsc cei aleşi să ne reprezinte, nu doar despre a afla ce au făcut deja. Pasul următor pentru noi, societatea civilă, este de a ne contura un rol şi un loc determinant în construcţia viitoarelor decizii şi politici publice”, a explicat Ciprian Ciucu, Director de programe Centrul Român de Politici Europene.

Subiectele abordate au prezentat modul în care organizaţiile neguvernamentale se implică în dezbaterea publică şi felul în care poate fi gestionată transparenţa decizională publică, pentru a se garanta politici publice coerente, care să răspundă cu adevărat nevoilor şi cererilor exprimate de organizaţiile din societatea civilă.

„Orice decizie din mediul public are un impact pe termen lung. Tocmai de aceea este nevoie tot mai mult de acces permanent la informaţie şi de o transparenţă reală a modului în care se iau deciziile de către autorităţile publice. Noi facem primul pas în acest sens şi lansăm în România Issue Monitoring, un serviciu care urmăreşte şi analizează acest proces, astfel încât să fie accesibil şi util tuturor celor interesaţi: de la organizaţii neguvernamentale până la companii din mediul de afaceri”, a explicat Octavian Rusu, Director Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice.

În cadrul dezbaterii a fost prezentat noul serviciu oferit de Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice – Issue Monitoring, serviciu specializat de monitorizare a deciziei publice din momentul iniţierii acestora, până la adoptarea formală. Prin acest serviciu, CMPP îşi propune să pună la dispoziţia tuturor actorilor interesaţi (societatea civilă, companii, instituţii etc.) o modalitate practică şi eficientă de urmărire a sistemului decizional de la nivelul public central, astfel încât accesul la informaţii publice să devină o normalitate şi nu o reuşită majoră.

Serviciul este prezentat sub forma unei platforme online, www.issuemonitoring.ro, care pune la dispoziţia utilizatorului o serie de funcţionalităţi, astfel încât informaţia necesară să fie prezentată celor direct interesaţi în cel mai scurt timp. O caracteristică unică a serviciilor Issue Monitoring este aceea că un expert participă la toate dezbaterile comisiilor de fond, oferind o informare în timp real cu privire la rezultatul dezbaterilor sau a votului dacă este cazul.

×
Subiecte în articol: societatea civila