x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oferte mincinoase: Vacanța vine cu înșelătorii și valuri de infracțiuni cibernetice. Atenție la link-urile pe care le accesați!

Oferte mincinoase: Vacanța vine cu înșelătorii și valuri de infracțiuni cibernetice. Atenție la link-urile pe care le accesați!

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   20:41
Oferte mincinoase: Vacanța vine cu înșelătorii și valuri de infracțiuni cibernetice. Atenție la link-urile pe care le accesați!
Sursa foto: unsplash.com

Odată cu explozia inteligentei artificiale, infractorii se folosesc tot mai mult de aceste softuri pentru a-i păcăli pe cei care își rezervă vacanţele.

Potrivit Antena 3 CNN, una dintre cele mai mari platforme de rezervare a cazării anunță că au crescut tentative de fraudă online cu 900%. Cel mai frecvent, oamenii sunt păcaliți să își dea datele de pe carduri.

Mai nou, infractorii cibernetici se folosesc şi de inteligenta artificială pentru a lasă oamenii fără bani. Specialiștii în turism spun că cel mai bine este să fie cumpărat tot pachetul, atât zborurile, cât si cazarea, de la o agenție acreditată. 

Cel mai bine este să folosim securizarea în doi pași. În momentul în care facem o plată online, în special pentru cazare.

"Există bineînțeles și riscul de a accesa link-uri de fishing de pe rețelele de socializare. Intri acolo, crezi că ești pe site-ul potrivit, dar de fapt ești pe o clonă. Și aici trebuie să avem mare griji. Bineînțeles, să verificăm pagina pe care o accesăm în browser", spune  Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender

Dacă până acum, erau mai simplu de detectat aceste înșelătorii, prin greșelile de ortografie şi gramaticale, acum inteligenta artificială scrie mesaje corecte şi generează imagini calitative.

"În momentul în care vezi că este jumătate din preț sau 30% din preț, deja 90% este o viitoare posibilă păcăleală. Pur și simplu îţi iau banii", mai spune Alin Burcea, preşedinte ANAT. 

"Nu, nu ni s-a întâmplat până acum așa ceva și suntem mulțumiți. Deocamdată, când o să întâmple ceva o să luăm decizii mai bune", spune o femeie. 

"E mult mai sigur cu agenție și pentru transport. Nu, n-am pățit niciodată. Am plecat numai cu agenție", mai spune cineva. 

"Eu am plecat cu agenție, este cel mai sigur", mai spune o femeie. 

Cei din domeniu recomandă şi încheierea unei asigurări de călătorie, care poate scăpa turiștii chiar şi de neplăcerile privind întârzierile sau anularea zborurilor. 

×
Subiecte în articol: infractiuni cibernetice vacante oferte