x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputatul PDL Andi Pandele, judecat pentru corupţie

Deputatul PDL Andi Pandele, judecat pentru corupţie

de Violeta Fotache    |    16 Iun 2010   •   00:00
Deputatul PDL Andi Pandele, judecat pentru corupţie

El este acuzat că, pe vremea când era director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş, ar fi primit mită 190.000 de lei pentru a emite un titlu de proprietate.



Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Piteşti au dispus miercuri trimiterea în judecată a fostului director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Argeş, Sorin Andi Pandele, în prezent deputat în Parlamentul României.

Parlamentarul PDL va fi judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată şi în formă continuată; fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În fapt, procurorii anticorupţie Piteşti au constatat că "la data de 27 septembrie 2007, în baza unei înţelegeri anterioare, Sorin Andi Pandele a primit de la Păun Elena Cornelia suma de 190.000 de lei cu titlu de mită, pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de director al OCPI Argeş în sensul emiterii, în mod nelegal, a unui titlu de proprietate". Terenul este intravilan şi are o suprafaţă de 1,1953 ha (menţionat scriptic ca fiind amplasat pe teritoriul comunei Bradu, în realitate amplasat în municipiul Piteşti). Procurorii susţin că Pandele a semnat titlul de proprietate, deşi el avea cunoştinţă despre faptul că Păun Elena Cornelia nu formulase cerere în nume propriu şi că acesteia nu-i fusese validat dreptul de reconstituire a suprafeţei de teren respective.

"După redactarea titlului, inculpatul l-a înaintat Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Argeş în vederea definitivării procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate. Ulterior emiterii acestui titlu, în cursul lunii mai 2007, în mod nelegal, Pandele Sorin Andi a dispus efectuarea unor corecturi asupra acestui document cu consecinţa modificării teritoriului administrativ unde se afla amplasat terenul, prin înlocuirea comunei Bradu cu municipiul Piteşti, inclusiv vecinătăţile, toate aceste corecturi fiind certificate de directorul OCPI Argeş. La realizarea acestui scop a contribuit şi inculpatul Zamfir Costel, care, în calitate de primar al comunei Bradu, judeţul Argeş, şi de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Bradu, a falsificat mai multe documente (trei procese-verbale de punere în posesie şi două fişe cu date) care au stat la baza emiterii titlului de proprietate şi la efectuarea corecturilor menţionate mai sus. La rândul său, inculpata Păun Elena-Cornelia a falsificat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru a da o aparenţă de legalitate emiterii, în mod fraudulos, a acestui titlu. În plus, inculpata a folosit această cerere la Judecătoria Piteşti, într-un proces civil în care proprietarii de drept ceruseră constatarea nulităţii titlului de proprietate, cât şi cu ocazia efectuării cercetărilor în prezenta cauză penală. În vederea câştigării procesului civil precizat mai sus, inculpata Păun Elena-Cornelia a oferit o sumă de bani unei angajate a Primăriei Bradu pentru a emite în fals o adresă favorabilă inculpatei", se arată în comunicatul procurorilor anticorupţie. Atât fostul primar, cât şi mituitoarea Păun au fost, de asemenea, trimişi pentru a răspunde în faţa magistraţilor.

Anchetatorii au stabilit că paguba creată de cei trei inculpaţi în dauna Primăriei municipiului Piteşti şi a proprietarilor legali ai terenului este de 530.497 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unei părţi din terenul ce i-a fost atribuit în mod nelegal inculpatei Păun Elena Cornelia.

Cazul va fi soluţionat de instanţa supremă.

×
Subiecte în articol: observator