x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dig rupt în localitatea tulceană Ceatalchioi: Oamenii sunt evacuaţi cu vaporul

Dig rupt în localitatea tulceană Ceatalchioi: Oamenii sunt evacuaţi cu vaporul

09 Iul 2010   •   00:00
Dig rupt în localitatea tulceană Ceatalchioi: Oamenii sunt evacuaţi cu vaporul

Un dig a cedat în localitatea Ceatalchioi din judeţul Tulcea. Dunărea a inundat jumătate din localitate. Peste 50 de persoane au fost transportate cu ajutorul navei Mirceşti, iar alte aproximativ 60 de au părăsit localitatea înainte ca aceasta să fie inundată.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul General al Jandarmeriei, în zona Ceatalchioi acţionează 35 de jandarmi pentru salvarea şi evacuarea populaţiei, precum şi a bunurilor acestora, după ce digul de protecţie a fost distrus parţial de ape.

"Până în acest moment, jandarmii au evacuat peste 50 de persoane, care au fost transportate cu ajutorul navei Mirceşti. Alte aproximativ 60 de persoane au părăsit localitatea înainte ca aceasta să fie inundată. În urma ruperii digului, peste 200 de gospodării au fost afectate, iar aproximativ 90% din localitate a fost afectată de inundaţii", se arată în comunicatul de presă, citat de Agerpres.

De asemenea, potrivit sursei, peste 25 de jandarmi acţionează în localităţile Nufăru şi Partizani, situate pe braţul Sulina al Dunării, pentru consolidarea digurilor de protecţie şi pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Încă de joi prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu, a semnalat situaţia în care se află persoanele din satul Ceatalchioi, conform secretarului comunei Ceatalchioi, Ştefan Poh, oamenii din sat începând să îşi pună bunurile la adăpost pentru a le feri de apele Dunării.

Comuna Ceatalchioi este prima unitate administrativ-teritorială din judeţul Tulcea în care autorităţile au intervenit în ultimele săptămâni pentru consolidarea digurilor care ar fi putut să fie afectate de cotele crescute ale Dunării, localităţile Sălceni şi Pătlăgeanca fiind cele mai expuse într-o primă fază.

Pentru prevenirea apariţiei altor probleme, la finele săptămânii trecute Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a decis ruperea digului comunal, însă apele au afectat şi un alt dig, astfel că joi problemele s-au acutizat.

Potrivit secretarului primăriei comunei Ceatalchioi, Ştefan Poh, joi au plecat din sat circa 15 persoane, alte circa 30 fiind evacuate în această dimineaţă.

O situaţie centralizată a efectelor inundaţiilor în judeţul Tulcea urmează să fie făcută publică vineri de Prefectura Tulcea.



×
Subiecte în articol: observator