x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in Armata Romana. A MURIT un sef al Marelui Stat Major

Doliu in Armata Romana. A MURIT un sef al Marelui Stat Major

20 Iun 2015   •   14:10
Doliu in Armata Romana. A MURIT un sef al Marelui Stat Major
Sursa foto: Lucian Alecu/INTACT IMAGES

Generalul Vasile Ionel a murit azi la virsta de 88 ani. Ionel a fost primul sef al Marelui Stat Major numit in functie dupa rasturnarea lui Nicolae Ceausescu, in ultimele zile zile din Decembrie 1989.

Vasile Ionel a indeplinit mai multe functii in ierarhia Ministerului Apararii, iar in anii’80 a fost tras pe linie moarta, in conducera santierului Dunare-Marea Neagra, la ordinul lui Nicolae Ceausescu pe baza unui dosar intocmit de Directia IV a de Contrainformatii Militare a Securitatii, potrivit caruia Ionel era agent sovietic.

Generalii Ionel si Militaru au facut obiectiv dosarelor CORBII, instrumentate agentilor militari sovietici din Romania. Unul din ofiterii care a lucrat la acest dosar, colonelul Gheorghe Trosca a fost ucis in Decembrie 1989 in calitate de adjunct al sefului USLA.

Ionel a fost primul militar numit in functie de noua putere provizorie constituita in jurul lui Ion Iliescu. Ca sef al Marelui Stat Major, generalul Ionel a rechemat in activitate, din rezerva, o serie de generali cu studii la Moscova in anii’50.

In 1991 Vasile Ionel a fost numit consilier prezidential al lui Ion Iliescu. Dupa 1996 nu a mai ocupat nici o functie publica. 

Sursa radu-tudor.ro

×