x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul "MAFIA CĂRNII": Zece persoane au fost arestate. Cum acționau membrii reţelei infracţionale

Dosarul "MAFIA CĂRNII": Zece persoane au fost arestate. Cum acționau membrii reţelei infracţionale

14 Mar 2014   •   09:16
Dosarul "MAFIA CĂRNII": Zece persoane au fost arestate. Cum acționau membrii reţelei infracţionale

Zece persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată au fost arestate preventiv, în urma a două decizii luate de Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres. Cele zece persoane au fost reţinute joi de DIICOT şi duse apoi în instanţe cu propunere de arestare preventivă, dintre care patru la Curtea de Apel Bucureşti - Andrei Sileanu, Sorin Seleşiu, Nicolae Marius Onica şi Cezar Lincă; iar şase la Tribunalul Bucureşti - Alexei Boţan, Mansour Mah-D, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu şi Dorian Botea.

Miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA - conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme 'fantomă' din alte state comunitare - coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile - 'la negru'.

De asemenea, există suspiciunea că reţeaua achiziţionează marfă din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme 'fantomă' şi o vinde pe piaţa internă 'la negru' la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale.

Anchetatorii mai declară că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.

După declanşarea anchetei DIICOT, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.

Printre cei puşi sub acuzare în acest dosar se află şi Mircea Olimpiu Lucaciu, consilier la Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Cluj.

Potrivit DIICOT, Mircea Olimpiu Lucaciu, având calitatea de consilier în cadrul ANSV, este suspectat de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, deoarece 'în cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoştinţă despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparţinând unei societăţi comerciale privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B. (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată.

O altă persoană pusă sub acuzare este N.V.V, având calitatea de inspector în cadrul OPC Cluj, suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.

Procurorii susţin că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica sancţiunea avertismentului la o societate comercială datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

×