x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ordonanta 25%: Salarii din banii de medicamente?

Ordonanta 25%: Salarii din banii de medicamente?

de Monica Cosac    |    04 Sep 2015   •   09:52
Ordonanta 25%: Salarii din banii de medicamente?
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Teoretic, medicii vor primi cu 25% mai mult la leafă, de la 1 octombrie, după ce ordonanţa de urgenţă privind creşterea salariilor cadrelor medicale a apărut în Monitorul Oficial. Practic, însă, majorarea nu este posibilă deoarece nu există fonduri, spun mai multe voci din sistem. Contractele cu Casele de Sănătate ar trebui renegociate.

Medicul Marius Neculoiu, senator liberal de Braşov, spune că nu se pot creşte salariile la 1 octombrie, pentru că nu există fonduri prevăzute în acest sens. “Nu Ministerul Sănătăţii dă aceşti bani, îi dau spitalele. Acestea au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar dacă creşti fondul de salarii cu 25%, de unde îi ei? Nu ai de unde, decât de la bolnavi, din fondul de medicamente şi materiale sanitare sau din altă parte. În momentul de faţă, dacă nu se face o rectificare bugetară pozitivă şi un contract adiţional al spitalelor cu Casa de Asigurări de Sănătate, (..) nu văd de unde vin banii. Teoretic, majorarea se poate face. Practic, nu”, a afirmat, ieri, senatorul Marius Neculoiu, la o conferinţă PNL.
Temerea senatorului este împărtăşită de mai mulţi manageri ai spitalelor din ţară.

După ce anunţul privind majorarea salariilor a devenit oficial, aceştia se confruntă cu o mare problemă, deoarece ar trebui să crească lefurile angajaţilor fără să afecteze fondurile alocate medicamentelor, materialelor sanitare şi utilităţilor. Utilizarea acestor bani pentru creşterea salariilor ar duce la deteriorarea actului medical, şi aşa deficitar, iar pacienţii sunt cei care vor avea de suferit.

În general, cheltuielile cu personalul reprezintă mai mult de două treimi din valoarea contractului pe care îl au spitalele cu casele de asigurări, iar creşterea lefurilor din octombrie implică şi o renegociere a contractelor încheiate pe 2015. Altfel, chiar după prima lună de salarii majorate, multe unităţi medicale ar putea intra în incapacitate de plată, spun specialiştii din sistem.

Deşi oficialii din Ministerul Sănătăţii şi CNAS au spus că banii pentru majorarea salarială provin din economiile făcute cu cardul de sănătate, deocamdată Casele judeţene nu au fost informate oficial cum se vor suplimenta bugetele spitalelor.
 

×