x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozia de la blocul din Iasi, un dezastru ce putea fi evitat: ‘In casa nu se mai cunoaste nici pat, nici biblioteca, nimic, totul e prabusit’

Explozia de la blocul din Iasi, un dezastru ce putea fi evitat: ‘In casa nu se mai cunoaste nici pat, nici biblioteca, nimic, totul e prabusit’

de Cristinel C. Popa    |    02 Aug 2016   •   17:12
Explozia de la blocul din Iasi, un dezastru ce putea fi evitat: ‘In casa nu se mai cunoaste nici pat, nici biblioteca, nimic, totul e prabusit’
Sursa foto: FOTO: Cristinel C. Popa

Referitor la explozia de luni seara din blocul din cartierul iesean Copou, se poate spune ca este un dezastru care putea fi  evitat, deoarece locatarii au simtit miros de gaz si au facut numeroase sesizari, insa nimeni nu a venit sa verifice instalatiile.

Proportiile dezastrului  produs de deflagratie sunt greu de descris: intreg parterul e distrus, iar in imobil nu se mai poate locui, explozia afectandu-i iremediabil structura de  rezistenta. Incendiul a fost stins dupa multe ore de lupta  cu flacarile. 

Din pacate, proprietarii apartamentului in care s- a produs explozia, au fost gasiti morti, sub daramaturi. Este vorba despre profesorul universitar  Victor Bulacovschi, fost prorector al Universitatii  Tehnice "Gheorghe Asachi", si sotia acestuia,  fost cercetator la Institutul Petru Poni.

11 persoane care au fost ranite au fost transportate la Spitalul Sfantul Spiridon cu diverse traumatisme, insa doar cateva au ramas internate.

FOTO: Cristinel C. Popa

Astazi, la locul accidentului au sosit zeci de politisti,  procurori, reprezentanti ai E.ON si ingineri de la  Inspectoratul de Stat in Constructii. S-au studiat cauzele producerii exploziei si s-au  evaluat pagubele.

“Sunt avarii foarte grave, respectiv  distrugeri ale planseelor, cam 30-40  la suta din suporafata totala a imobilului,  avarii ale scarii de acces in imobil, avarii  importante cu distrugere partiala a  planseului si cu distrugere a grinzilor de  rezemare a rampelor de acces. Deci din acest  punct de vedere, al sigurantei structurale,  accesul nu este permis decat organelor  specializate pentru siguranta. la fel este si  un perete de sus dupa cum vedeti in partea  stanga, un perete structural partial, si  trebuie de urgenta impusa o consolidare  pentru a evita un colaps partial al coltului  cladirii”, a spus Cezar Aanicai, Inspectoratul de Stat in  Constructii.

Cei care se aflau in apartamente in momeentul dezastrului descriu confuzi incidental: ‘A  cazut plafonul peste mine si am auzit o  bubuitura’,  spus unul dintre ei. Pentru ca in imobil nu se mai poate locui, E.ON a anuntat  ca pune la dispozitia locatarilor apartamente  inchiriate, parchetul deschizand dosar penal pentru  distrugere calificata si ucidere din culpa. La toate blocurile si locuintele din apropiere s-a  intrerupt furnizarea gazului si a curentului  electric, Primaria Iasi punaand la dispozitia locatarilor evacuate apartamente din caminul Liceului Ioan C.  Stefanescu, deoarece blocul risca sa se prabuseasca in urmatoarele zile.

FOTO: Cristinel C. Popa

“In perioada urmatoare nu se mai  poate locui pentru ca sunt in derulare actiuni  de investigare criminalistica, in  conformitate cu prevederile legale, in al  doilea rand, masurile de investigatii, de expertizare tehnica in ce priveste siguranta  imobilului, respectiv la actiuni de exploatare si  actiuni posibil seismice ce se pot intampla in  urmatoarele zile. Deci, repet, exista un risc  major de colaps partial in interiorul cladirii, nu  pot fi investigate toate elementele structurale  din cauza molozului si a mobilierului prabusit, e  posibil sa mai fie si alte avarii”, a mai spus inspectorul  Aanicai de la Inspectoratul de Stat in  Constructii. 

Astazi, unii proprietari au venit sa mai salveze din  bunuri. In aparatamentul vecin cu cel in care au murit cei doi pensionari, locuia o avocata. Proprietarii sunt din Onesti. Erau necajiti ca este singurul an cand nu il asigurasera. Din fericire avocata, Anca Preda era plecata in vacant, in strainatate. ‘am intrat in apartament, totu-i dat de-a  valma acolo, e cazut tavanul in sufragerie, s-a prabusit plafonul catre boxe si  toate-s una peste alta, nu se mai cunoaste nici  pat, nici biblioteca, nici nimic. Intacta a ramas numai bucataria”, a spus Lucian Preda, tatal avocatei ce locuieste acolo. Procurorii ancheteaza cazul.

FOTO: Cristinel C. Popa

“La Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi s-a  constituit o cauza având ca obiect  savârsirea infractiunilor de distrugere calificata si ucidere din culpa cu privire la producerea  unei explozii într-un imobil din municipiul  Iasi, soldata cu decesul a doua persoane,  ranirea altor cinci, precum si cu pagube  materiale importante. În continuare se desfasoara cercetarea  la fata locului, unde, sub supravegherea  procurorului de caz, sunt efectuate activitati  specifice de catre lucratori de politie din cadrul IPJ Iasi - Serviciul de Investigatii  Criminale împreuna cu specialisti în  constructii. Cercetarile continua pentru lamurirea tuturor  împrejurarilor de fapt si stabilirea raspunderii  penale în cauza", au transmis procurorii de la Parchetul de pe lânga  Tribunalul Iasi.

Firma E.ON a pus la dispozitia  familiilor afectate cate un apartament inchiriat platit  de companie si ofera sic ate un ajutor imediat de 3000 de lei tuturor sinistratilor. Prefectul Marian Grigoras a dispus  efectuarea unor anchete sociale pentru a acorda ajutoare sociale acolo unde este cazul, in imobilul cu pricina locuind mai mult pensionari, multi dintre ei profesori universitari.

×
Subiecte în articol: iasi bloc explozie