x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fiert de comunişti, beatificat de Vatican: Preotul martir Janos Scheffler

Fiert de comunişti, beatificat de Vatican: Preotul martir Janos Scheffler

02 Iul 2011   •   13:00

Maine, la Catedrala Catolica din Oradea, in cadrul unei slujbe condusa de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei Vaticanului pentru Cauzele Sfintilor, va fi beatificat peotul martir Janos Scheffler, episcop de Oradea si Satu Mare intre anii 1942 – 1950, anunta pilotcatholicnews.com.

Scheffler a fost arestat de comunisti in 1950 si inchis la Jilava, de unde a continuat sa propovaduiasca prin mesaje scrise transmise enoriasilor. A fost ucis, pe 6 decembrie 1952, prin oparire - a facut dus cu apa fiarta de tortionari.

Un preot ortodox, coleg de suferinta, a vazut mormantul nemarcat, fara cruce din cimitirul inchisorii in care a fost ingropat Scheffler, astfel ca, in 1955, ramasitele martirului au fost exhumate in secret si duse la Oradea, gasindu-si locul de veci in cripta catedralei.

Procesul de beatificare a inceput in 1990. Martor al martirului episcopului de Oradea si Satu Mare a fost un compozitor, coleg de celula cu Scheffler.

'Recunoasterea oficiala a meritelor episcopului Janos Scheffler de catre Biserica Catolica va aduce multa bucurie si consolare in inimile enoriasilor sai, dandu-ne un nou model de urmat si un intercesor al Domnului', a declarat arhiepiscopul Ioan Robu, mitropolit romano catolic de Bucuresti.

Janos Scheffler este al doilea preot roman beatificat ca martir al comunismului, primul fiind episcopul auxiliar de Oradea si Satu Mare, Szilard Bogdanffy, detinut politic din 3 septembrie 1949, pana in 2 octombrie 1953, cand a decedat, in inchisoarea din Aiud, la varsta de 42 de ani. La data de 30 octombrie 2010, cardinalul Angelo Amato a citit decretul de beatificare, in cadrul ceremoniei desfasurate in Bazilica Sfanta Maria din Oradea.

Arhiepiscopul Ioan Robu si-a exprimat speranta ca procesele de beatificare se vor incheia, curand, pentru alti 15 martiri, inclusiv 7 preoti greco-catolici.

Peste 75 de martiri ai regimurilor comuniste din Rasaritul Europei au fost beatificati pana in prezent, cei mai multi (40) fiind albanezi.

×