x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu: Cifra concedierilor este "alarmistă"

Funeriu: Cifra concedierilor este "alarmistă"

17 Mar 2010   •   00:00

Guvernul a decis eşalonarea la plată a restanţelor salariale câştigate în instanţă de către bugetari, inclusiv de cadrele didactice, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. El a apreciat totodată că cifra avansată pentru disponibilizările din sistem este una "alarmistă", iar numărul exact al persoanelor concediate va fi stabilit în funcţie de cel al elevilor şi de programa şcolară.

"Ordonanţa ţine cont de realităţile economice, iar eşalonarea restanţelor este realizată tocmai pentru a fi în măsură să le plătim", a spus ministrul.

Guvernul a avizat recent ordonanţa prin care restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013.

Ordonanţa a intrat în vigoare vineri seara şi stabileşte că sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti - reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului bugetar -, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, nu sunt achitate integral în acest an, ci eşalonate la plată pe următorii trei ani.

Surse ministeriale declarau, agenţiei Mediafax, în 9 martie, că bugetarii care vor câştiga în acest an, prin hotărâri judecătoreşti definitive, drepturi salariale restante vor fi eşalonaţi la plată pe o durată de trei ani, în intervalul 2011 - 2013, după sistemul aplicat de Guvern în cazul titlurilor executorii din anul trecut şi argumentat atunci prin limitarea deficitului.

Astfel, sumele reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar prin hotărâri judecătoreşti şi devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010 vor fi eşalonate la plată în următorii trei ani, urmând ca în 2011 să fie plătit 34 la sută din valoarea titlului executoriu, în 2012 să fie achitat 33 la sută din valoarea titlului, iar în 2013 să fie acordat restul de 33 la sută din valoarea titlului.

Eşalonarea la plată este argumentată şi în acest caz prin fondurile limitate şi riscul depăşirii deficitului bugetar.

Profesorii consideră ordonanţa Guvernului de amânare a plăţii sumelor câştigate de ei în instanţă ca fiind un nou motiv de protest, cadrele didactice anunţând că vor face demersuri pentru contestarea acestui act normativ la Curtea Constituţională.

×
Subiecte în articol: observator