x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În loc de prime, sancţiuni şi plângeri penale

În loc de prime, sancţiuni şi plângeri penale

de Gabriela Mladin    |    09 Sep 2009   •   00:00

Răsturnare de situaţie în cadrul scandalului cărbunelui de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).



Cei doi comisari ai Gărzii Financiare Gorj care au avut curajul să constate că la o exploatare minieră din cadrul SNLO lipseşte din documente o cantitate de 2,5 milioane de tone de cărbune vor fi sancţionaţi. Ei s-au ales şi cu acuzaţii de abuz în serviciu, directorul companiei cărbunelui depunând împotriva lor plângeri penale.

Între timp, directorul general al companiei de lignit, Daniel Burlan, cel care este direct răspunzător pentru o astfel de lipsă alături de liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog, director economic în vremea dispariţiei cărbunelui, a contestat raportul de control al Gărzii Financiare. Conform acestuia, la Exploatarea Minieră Motru nu poate fi justificată cantitatea de 2,5 milioane de tone de cărbune, în ultimii trei ani.

Deşi ea apare în documentele celor două cariere de extracţie a cărbunelui, la exploatare şi apoi la SNLO a fost raportată o altă cantitate cu 2,5 milioane de tone de cărbune mai puţin în perioada 1 ianuarie 2007 - iulie 2009. În actul de control se precizează că utilajele folosite la extracţia cărbunelui şi orele pontate de producţie însumează exact cantitatea lipsă, pe care comisarii chiar au evaluat-o la peste 141 de milioane de lei, respectiv 34 de milioane de euro.

Supăraţi că informaţiile au apărut în presă înainte ca directorul general al SNLO să ia cunoştinţă de ele, Daniel Burlan a declarat că a depus plângere penală împotriva celor doi comisari ai Gărzii Financiare Gorj care au constatat lipsa, respectiv Gigel Gheorghe Capotă şi Florinel Florea-Ianc. "Drept daune, voi cere şi câte 10% pe zi din prejudiciul pe care l-au constatat cei doi comisari", a explicat Burlan.

Surse din cadrul Gărzii au susţinut că celor doi, în loc de primă, li s-au promis sancţiuni pentru că nu au avut abilitatea să tacă după ce au făcut constatarea. Deşi raportul de control a fost însuşit şi de directorul coordonator al Gărzii Financiare Gorj, Ion Pupăzan, acestuia nu i s-au promis sancţiuni, ci doar i s-a cerut să "repare" problema.

IMPLICĂRI POLITICE
Scandalul din jurul SNLO se mută la partid, întrucât cele două părţi, cei care au constat lipsa şi cei care sunt acuzaţi de ea, se află sub aceeaşi cupolă politică. Ambii directori, respectiv al Gărzii Financiare, Ion Pupăzan şi al SNLO, Daniel Burlan, sunt membri ai PD-L şi au obţinut recomandări pentru obţinerea posturilor din partea lui Ionel Manţog, cel care conduce partidul la Gorj. Chiar dacă cei doi comisari au fost intimidaţi cu plângere penală şi vor fi sancţionaţi la serviciu, nota lor de control a ajuns deja la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, care în maximum două zile o va înainta Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

×
Subiecte în articol: observator