x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jihadiștii adolescenți sunt ignorați, deci eficienți

Jihadiștii adolescenți sunt ignorați, deci eficienți

de Diana Scarlat    |    23 Iul 2016   •   10:20
Jihadiștii adolescenți sunt ignorați, deci eficienți

Evenimentul de ieri, din Germania, ne mai demonstrează încă o dată că ISIS a reușit să îngenuncheze omenirea cu cele mai perverse arme: oamenii care nu se văd. Un tânăr de 18 ani a mitraliat la întâmplare lumea dintr-un fast-food, apoi s-a sinucis, toate în numele lui Allah. Chiar ISIS ne-a explicat că acesta este modul de operare, adică oricine dorește să ucidă în numele organizației va fi considerat erou al acesteia, însă Drepturile Omului ne obligă să-i considerăm pe toți recuperabili pentru societate, iar pe cei mai tineri să nu-i băgăm în seamă, apoi să le dăm pedepsele cele mai blânde, în speranța că vor deveni cetățeni onești, după o perioadă scurtă de încarcerare.

Mulți consideră că atacul de la Nisa, de săptămâna trecută, nu are nicio legătură cu ISIS, pentru că nu a fost revendicat și pentru că atacatorul consuma alcool. Cu aceste arme perfecte – lipsa noastră de înțelegere și toleranța extremă – vom primi în continuare atacurile, fără a ne putea apăra. Două lumi, două culturi, una a vieții, alta a morții, se confruntă, cu un singur set de arme: propriile noastre principii, folosite calculat împotriva noastră. Așa se explică reacțiile multor români, de anul trecut, când un adolescent de 17 ani a fost arestat pentru terorism, la Craiova, dar mulți au considerat că nu poate fi un pericol, pentru că... este prea tânăr. De anul trecut, până aseară, un alt tânăr, de aceeași vârstă, a pus la cale, apoi a pus în aplicare un plan personal de distrugere, adaptat la cerințele SI. A deschis focul într-un fast food, strigând Allah Akbar! Apoi s-a sinucis. Poate că nici el nu va fi considerat produs al ISIS, pentru că nu se vor găsi legături concrete cu SI, dar rețelele de socializare arată foarte clar că toți membrii și simpatizanții ISIS laudă fapta de vitejie a membrului lor nedeclarat, neînregistrat, dar cât se poate de concret.

Nu înțelegem fenomenul radicalizării

Autorităţile se confruntă de anul trecut cu primul caz de radicalizare a unui tânăr român care a ales Islamul ca religie. Boicea Luigi Constantin, un adolescent de 17 ani, din Craiova, s-a botezat în religia islamică acum doi ani, schimbându-şi numele în Omar al-Faruq, deşi părinţii lui nu au fost de acord. Tânărul a fost convertit la Islam, apoi radicalizat, de un prieten sirian de pe reţeaua de socializare Facebook. Procurorii DIICOT l-au ridicat, pe 7 decembrie 2015, după ce s-a constatat că tânărul făcea propagandă jihadistă.

Autorităţile nu găsesc un răspuns la problema radicalizării individuale a tinerilor, nici în România, nici în SUA sau statele europene. „În contextul mondial actual este necesar, mai mult ca oricând, să se facă o analiză complexă, care să includă mai multe aspecte: în primul rând criminologic, dar şi cultural, antropologic şi psihologic, nu doar sociologic. Autorităţile au ajuns doar să constate efectele radicalizării, fără a se reuşi să se înţeleagă şi cauzele. Când se va răspunde la întrebarea de ce s-a ajuns aici, se vor putea preveni aceste fenomene”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog.

Boicea Luigi Constantin, devenit Omar al-Faruq, a învăţat şi limba arabă, fiind convins de necesitatea de a răspândi Islamul în lume. Din declaraţiile pe care le-a dat procurorilor reiese că plănuia să plece din România după majorat, pentru a studia la o universitate arabă şi pentru a se căsători cu o femeie musulmană. „M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit musulman, după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde postase şi o fotografie cu el. Adolescentul a povestit că şi-a făcut un prieten, pe nume Omar Hamadi, care vorbea limba română. Acesta i-a povestit despre evenimentele care au avut loc în Siria şi l-a convins că europenii, în ignoranţa lor, nu înţeleg pentru ce ar trebui să lupte. „Când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă. După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găsesc musulmanii din Craiova şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora Damian Maya”, povesteşte tânărul.

Chiar dacă adolescentul a fost arestat, legislaţia permisivă din România l-ar putea lăsa în libertate. „Având 17 ani, el beneficiază de avantajele legislaţiei privind pedepsirea infractorului minor, chiar dacă pentru terorism există o lege de sine stătătoare”, mai spune criminologul. Conform noului Cod Penal, minorul nu poate fi ţinut în arest după prima pronunţare a instanţei pe fond, până la sentinţa definitivă, nu poate fi reţinut decât cel mult în arest la domiciliu, unde are acces la internet. Indiferent câte crime ar comite până la vârsta de 18 ani, minorul nu poate fi condamnat la o pedeapsă mai mare de 15 ani.

Preşedintele recomandă educaţia

Un tânăr care aparent nu are niciun motiv să lupte pentru jihadism s-a pregătit timp de doi ani pentru a deveni membru ISIS. În contextul identificării primului caz de adolescent român devenit jihadist, preşedintele României, Klaus Iohannis, nu a reuşit să spună decât că tinerii români au nevoie de educaţie. În realitate, Educaţia are probleme foarte mari, finanţare redusă, lipsa profesorilor, salarii mici şi multe alte neajunsuri. Pe de altă parte, nimeni nu a făcut până acum un studiu complex al fenomenului. „Există posibilitatea ca acesta să fie primul caz cunoscut de radicalizare. Puţini sunt cei care recunosc sau despre care se ştie că s-au înrolat în Legiunea Străină, tot din dorinţa spectaculosului, a unei schimbări totale a vieţii lor sau pentru a avea parte de o luptă reală. Lipsa de repere, constatarea multor nedreptăţi sociale şi alte aspecte duc la radicalizare”, spune criminologul Dan Antonescu.

×
Subiecte în articol: atac la munchen jihadisti